Cebula – sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Rośliny    
ocena

Nie wszyscy wiedzą o tym, że dużo ekonomiczniej jest uprawiać cebulę z nasion, niż z małych, nierozwiniętych cebulek, tzw. dymek. Jeżeli siewki rosną zbyt gęsto, możemy je wyrywać i wykorzystywać do sałatek lub jajecznicy jako szczypiorek. Możemy również uprawiać cebulę z rozsady, wówczas pod koniec lutego wysiewamy nasiona w skrzynkach, następnie po zahartowaniu wsadzamy je do gruntu w kwietniu.

Cebula – sadzenie, uprawa, pielęgnacja

photoxpress.com

Zdecydowanie mniej pracy kosztować nas będzie uprawa cebuli z dymki. Przede wszystkim łatwiej ją posadzić, ponadto wysadzamy ją wczesną wiosną, kiedy jest jeszcze za zimno na nasiona. Celem uniknięcia wypadania cebul powinniśmy sprawdzić przy zakupie czy na pewno dymki zostały poddane procesowi termicznemu, hamującemu wzrost pąków kwiatowych.

Dobrze jest również zabezpieczyć cebule przed wyciąganiem ich z gleby przez ptaki. W tym celu należy ułożyć dymki na tacy, około 2 tygodnie przed wysadzeniem ich do gruntu. Przesadzamy je bardzo ostrożnie dopiero, kiedy pojawi się szczypior. Jeżeli zależy nam na tym, żeby cebula rosła w szczypior kosztem części podziemnej, należy posadzić ją w ziemi głęboko azotowej, jeżeli zaś bardziej zależy nam na cebuli podziemnej, wówczas sadzimy roślinę razem z warzywami liściastymi, np. sałatą, która jak powszechnie wiadomo wchłania azot. Dobrze jest kilka tygodni przed posadzeniem cebuli przykryć grządkę, na której ma się znajdować, np. gazetą. Będzie ona działać jak ściółka, hamować rozwój chwastów, a dodatkowo utrzymywać odpowiednią wilgotność gleby i nagrzewać ją. Kiedy wysiejemy nasiona, znowu rozkładamy gazetę i zdejmujemy ją dopiero, kiedy zacznie pojawiać się szczypior.

Uprawa cebuli
Źródło: photoxpress.com


Cebule mają bardzo płytki i delikatny system korzeniowy. Jeżeli jesteśmy zmuszeni odchwaszczać grządki, na których się znajduje, używajmy w tym celu motyki do cebuli, która jest specjalnie zaprojektowana do pracy w międzyrzędziach. Możemy również wyrywać chwasty ręcznie. Uszkodzenie korzeni prowadzi do zainfekowania warzywa.

Kiedy szczypior zaczyna żółknąć oznacza to, że cebula zaczyna dojrzewać. Należy wówczas zaprzestać podlewania, pozwoli to na jej łatwiejsze i mniej problematyczne przechowywanie.

UWAGA!

Każdemu z nas zdarzyło się uronić kilka łez przy obieraniu cebuli. Nie musi tak być. Aby tego uniknąć otwieramy okno i oddychamy z dala od cebuli, możemy również obierać ją pod wodą. Jeżeli akurat nie potrzebujemy surowej cebuli, należą ją gotować przez około 2 minuty, a następnie umieścić ją w zimnej wodzie. Taki zabieg sprawi, że cebula będzie dużo łagodniejsza.

Jakie inne warzywa planujecie uprawiać? Jak duży jest Wasz ogród?

OCENA
2.57
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =