Jak zorganizować grilla?

Rozrywka     dodano 2015-10-08
ocena

Udany grill to grill z dobrym jedzeniem i w dobrym towarzystwie. Grillowanie możemy urządzić sobie nawet za garażem na osiedlu, ale pamiętajmy, by nie było to niebezpieczne i uciążliwe dla sąsiadów. Grillowanie to jeden ze sposób na spędzenie wolnego popołudnia i weekendu za miastem. To także dobry sposób na przyjęcie gości, których się nie spodziewaliśmy.

Jak zorganizować grilla?

photoxpress.com

Grill możemy kupić. Nie ma problemu z wyborem odpowiedniego urządzenia. Wszystko zależy od ceny.  Zaopatrujemy się w brykiet grillowy i podpałkę do grilla. Może być w postaci kostek bądź w płynie. Przyda się także aromatyczna posypka, którą posypiemy węgiel. Są to zioła, które dodadzą naszym potrawom dodatkowego zapachu.

Gdzie grilla rozpalimy? W miejscu, które gwarantuje bezpieczeństwo dla otoczenia. Niestety nie brakuje przypadków, kiedy niewinnie wyglądające grillowanie kończy się wizytą straży pożarnej. Nie rozstawiajmy grilla zbyt blisko zabudowań. Niewskazane jest także stawianie grilla na balkonie. Trzeba tu mieć na uwadze nie tylko bezpieczeństwo, ale także to czy nasi sąsiedzi mają ochotę mieć zadymione pranie wiszące na balkonie. Jeśli mamy więcej czasu możemy wybrać się na grilla poza miasto. Nad jeziorami i w lasach jest coraz więcej miejsc, gdzie grila rozstawimy legalnie. Często są tam rozstawione drewniane stoły i ławy. Pamiętajmy, by nie grilować na terenach parków narodowych. Może skończyć się to mandatem. Grilowanie w lasach niewskazane jest w czasie długotrwałych upałów. Zazwyczaj jest wówczas ogłoszony zakaz wstępu do lasu. W ostatnich latach modne jest grillowanie nad jeziorami, połączone zazwyczaj z długim opalaniem i kąpielami. Rozstawiając grilla na plaży pamiętajmy o obecności innych osób. Nie każdy lubi w upale wąchać grillowe zapachy.

Co na grilla kładziemy? Po pierwsze kiełbaski. Lubią je prawie wszyscy i na pewno każdy sięgnie po przynajmniej jeden kawałek. Podajemy do nich musztardę i ketchup. Pysznym daniem jest grillowana karkówka. Na jej przygotowanie musimy mieć więcej czasu, bo karkówka powinna wcześniej poleżeć w marynacie. Przygotowujemy ją z z oliwy, czosnku, cebuli, liści laurowych, różnych ziół i soli. Pokrojone w plastry mięso powinno poleżeć w marynacie kilka godzin. Późnie karkówka kładziemy na grilla i czekamy aż danie będzie gotowe. Możemy grillować także skrzydełka kurczaka i piersi z kurczaka. Na grillu znajdzie się także coś dla osób nie jedzących mięsa. Możemy im zaproponować rybę. Płaty z ryby posypane różnymi przyprawami zawijamy w folię i pieczemy. Dość szybko mamy bardzo smaczną przekąskę. Na grilla możemy położyć także plastry cukinii i pieczarki. Nie zapomnijmy o sałatkach. Dodadzą lekkości mięsnym daniom. Mogą to być sałatki z pomidorami i serami, świeże ogórki, starta marchewka i sałata. Nie może zabraknąć, już wspomnianych, musztardy i ketchupu i sosów wedle upodobania.

UWAGA!

Na grillowym przyjęciu równie ważne jak jedzenie są środki odstraszające komary. Nie wystarczą tylko środki do spryskiwania ciała. Bardzo przydatne są świec i spirale, które po zapaleniu dymią się i odstraszają komary. W sezonie wiosenno-letnim artykuły takie kupimy w sklepach z chemią gospodarczą i w większości supermarketów.

Lubicie "grillowane imprezy"? Jakie dania najczęściej serwujecie? A może macie jakieś grillowe danie popisowe? Dajcie znać!

OCENA
2.00
OCEŃ PORADĘ
Jak grać w piłkarzyki? Zasady

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jak wygrać w warcaby?

Jak wygrać w warcaby?

Norbert Banasiak / 2011-06-16 09:34:03

Jak grać w Eurobusiness? Zasady

Jak grać w Eurobusiness? Zasady

Norbert Banasiak / 2011-06-09 09:28:25

Co jeść, żeby szybko się nie upić?

Co jeść, żeby szybko się nie upić?

Joanna Nieć / 2011-09-30 13:53:06

Flirt towarzyski - zasady

Flirt towarzyski - zasady

Agnieszka Czarkowska / 2011-01-21 14:43:08