Chipsy, paluszki i krakersy nie są niezastąpione. Zawsze możesz poczęstować gości zdrowymi przekąskami, które nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale także dostarczają korzystnych dla organizmu wartości odżywczych.
Tartinki, czyli malutkie kanapeczki „na raz” są idealne. Nie trzeba wcale dwoić się i troić, aby były smaczne. Wystarczy posmarować ciemne pieczywo twarożkiem, nałożyć na niego wędzonego łososia, udekorować plasterkiem cytryny i posypać drobno posiekanym koperkiem. Niewiele, a wykwintnie!
Jeśli przyjęcie ma ogrodowy charakter możesz poczęstować gości szaszłykami, a raczej szaszłyczkami z grillowanego kurczaka. Mięso dobrze wysmaż, odpowiednio dopraw czosnkiem, curry i sokiem z cytryny. Przyrządzone kawałki mięsa nabijaj naprzemiennie z warzywami (cebulą, marchewką, różnokolorową papryką). Zadbaj, aby kawałki składników nie były zbyt duże.
Fot. sxc.hu
Idąc w bardziej wyszukane propozycje przygotuj guacamole. Ta pasta z pewnością doda wyrazu klasycznej bagietce czy słonym krakersom. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wydrąż miąższ z awokado, usuń pestkę. Wszystko skrop sokiem z cytryny i dopraw wedle uznania. Dodaj drobno posiekaną cebulę, paprykę, pomidora i kolendrę. Zaostrz smak czosnkiem. Pamiętaj, że awokado zawiera składniki, które korzystnie wpływają na nasze oczy. Zatem guacamole będzie idealną przystawką na przyjęcie informatyków, którzy długie godziny spędzają przed komputerem. Chociaż z ich punktu widzenia, walory tej przystawki mogą być niezauważalne.
Dla zwolenników owoców morza doskonałą przystawką są krewetki, które oprócz charakterystycznego smaku wpływają na sprawność naszego układu nerwowego, wspomagają także tworzenie czerwonych krwinek, a to wszystko dzięki zawartości witaminy B12. Krewetki należy podsmażyć z dodatkiem cebuli, aż osiągną lekko różowe zabarwienie. Następnie zalać marynatą wykonaną według przepisu: pół szklanki oliwy z oliwek. 2 łyżeczki sosu chili, 2 łyżeczki sosu Worcester, 3 łyżeczki kaparów, łyżeczka białego octu balsamicznego oraz 2 liście laurowe. Krewetki z cebulką należy zalać przygotowana marynata i odstawić na dobę do lodówki. Potrawę podawaj na wykałaczkach.
Bardzo prostą przekąską są także faszerowane pomidory. Można podawać je w wersji mięsnej lub jedynie z mozarellą i świeżymi ziołami. Idealne do chrupiącego pieczywa!
Uwaga!
Nie zapomnij o bogatych w witaminy, sole mineralne i mikroelementy – oliwkach. Z kolei przystawką chroniącą nas przed miażdżycą są orzechy.
Jakie przekąski przygotowujecie najczęściej na przyjęcia? Dajcie znać w komentarzu.