Coleslaw - przepis

Sałatki    
ocena

Surówka z białej kapusty jest jedną z najbardziej powszechnie podawanych warzywnych dodatków do mięsnego lub rybnego dania ze względu na jej całoroczną dostępność.

Coleslaw - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Do wykonania smacznej surówki z białej kapusty

Będzie potrzebne:

pół główki białej kapusty,
1 średniej wielkości marchewka,
1 mała cebula,
pęczek natki pietruszki,
4-5 łyżek oleju lub oliwy,
1 łyżka octu,
octu winnego lub ryżowego,
1/3 łyżeczki cukru,
ząbek czosnku,
sól, pieprz.

UWAGA!

Długi czas odstawienia surówki Coleslaw w chłodne miejsce jest potrzebny, aby kapusta zmiękła, a wszystkie smaki i składniki dokładnie się połączyły.

Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować (nożem lub za pomocą specjalnych tarek z nożykami do szatkowania), dodać startą na grubej tarce marchewkę, posolić dwiema sporymi szczyptami soli, lekko zgnieść rękami i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać do miski z kapustą cebulę pokrojoną w pół plastry i posiekaną natkę pietruszki. Olej, ocet, cukier, pieprz , zmiażdżony czosnek oraz 2 łyżki wody umieścić w małym słoiku, przykryć zakrętką i wstrząsając, dobrze wymieszać aż do połączenia składników. Warzywa polać sosem. Dobrze wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Odstawić całość na 10 minut. Wymieszać jeszcze raz i podać.

W wielu krajach Europy Zachodniej popularna jest surówka obiadowa z białej kapusty zwana Coleslaw. Tym, co różni ją od typowych surówek znanych w Polsce to sos z majonezu i słodkiej śmietany. Przygotowuje się ją na 12-18 godzin przed podaniem. Do jej sporządzenia

Będzie potrzebne:
pół główki białej kapusty,
1 średniej wielkości marchewka,
1 mała cebula,
pół łyżki cukru pudru,
25 ml śmietany 30%,
1 łyżeczka mleka,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.

dodatkowo:
2 łyżeczki śmietany i 1 łyżeczka majonezu.


Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie dodać do miski z kapustą startą na grubej tarce marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Śmietanę, mleko, majonez, sok z cytryny i cukier puder wymieszać w kubeczku i wlać do warzyw. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 12-18 godzin. Przed podaniem wymieszać surówkę z dodatkową porcją śmietany i majonezu.

Znacie inny przepis na sałatkę Coleslaw? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.75
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =