Duszona botwinka - przepis

Sałatki    
ocena

Botwinka jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Dlatego też warto dodawać ją – pod różnymi postaciami – do obiadu.

Duszona botwinka - przepis

sxc.hu

Żeby rodzinie nie znudził się barszcz, można przyrządzić ją na inny sposób: dorzucić ją do sałatki, usmażyć w tempurze, albo... poddusić i podać jako dodatek (na przykład) do mięsa.

Będzie potrzebne:

1 pęczek botwiny z dużymi dość buraczkami
2 średnie cebule
1 średnie jabłko
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
szklanka wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz
łyżeczka majeranku

Buraczki obierz i pokrój w plasterki, włóż do garnka, zalej wodą z octem i gotuj jakieś 5-7 minut od zawrzenia. Dorzuć łodyżki i listki pokrojone w paseczki i duś, aż wszystko będzie dość miękkie. Jabłko obierz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę pokrój w półtalarki i zezłoć na oleju. Dodaj jabłko i przesmaż krótką chwilę. Zawartość patelni dołóż do garnka, dodaj przyprawy, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z młodymi ziemniakami lub jako jarzynkę do obiadu.

botwinka przepissxc.hu

Lubicie botwinkę? Znacie jakieś inne przepisy na botwinkowe pyszności? Podzielcie się pomysłami!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =