Sałatka grecka z serem feta - przepis

Sałatki     dodano 2016-05-20
ocena

Greckie pomidory o intensywnym kolorze potrafią nadać każdej potrawie niepowtarzalny smak. Tak też jest z grecką sałatką, której stanowią, obok świeżego ogórka i sera fety, bazowy składnik. Jeśli użyjemy dobrej oliwy z oliwek extra virgin, możemy być pewni, że odniesiemy kulinarny sukces.

Sałatka grecka z serem feta - przepis

sxc.hu

Sałatka grecka, nazywana w Grecji wiejską, tradycyjnie składa się z dwunastu składników: sałaty, pomidorów, świeżego ogórka, zielonej lub czerwonej papryki, cebuli, czarnych oliwek, oliwy, oregano lub tymianku, natki pietruszki, soli, pieprzu i sera feta. 

Ser feta, nazywany często serem pasterskim, wyrabiany jest we wszystkich regionach Grecji i jest najbardziej znanym greckim serem produkowanym z owczego mleka. Choć najczęściej spotyka się go w sałatkach, używany jest także do zapiekanek i farszów. W sklepach możemy spotkać sery, które z powodu zastrzeżonej nazwy „feta” lub innego procesu produkcji nie mogą być sprzedawane  jako sery greckie, dlatego nazywają się serami sałatkowymi. Do wykonania sałatki greckiej

Będzie potrzebne:

1 sałata lodowa lub chrupka masłowa,
4 średniej wielkości dojrzałe pomidory,
1 ogórek szklarniowy,
200-250 g sera feta,
1 cebula biała lub czerwona,
50 g czarnych oliwek (można zastąpić je zielonymi),
1 mała zielona papryka,
2-3 gałązki świeżego oregano lub tymianku (można dać suszony),
mały pęczek pietruszki,
90 ml oliwy z oliwek,
25 ml soku z cytryny (1,5 łyżki),
sól,
pieprz.

UWAGA!

Do sałatki greckiej z serem feta pasuje białe wytrawne lub półwytrawne wino.

Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Ogórek umyć, wydrążyć nasiona, przepołowić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Ser rozkruszyć na większe kawałki lub pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i pokroić w cienkie całe lub pół plastry. Z papryki wyciąć środek z nasionami i pokroić na cienkie paski. Natkę pietruszki grubo posiekać. Do dużej miski włożyć porwane na duże kawałki liście sałaty, warzywa, oliwki, ser i pokruszone zioła. Posypać natką. Delikatnie wymieszać. Oliwę i sok z cytryny, sól oraz pieprz umieścić w małym słoiczku, następnie potrząsać przez chwilkę do połączenia się składników dressingu. Polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem, opieczonym na grillu kromkami pszennego pieczywa lub chlebkiem pita.

Znacie inny sposób na przyrządzenie sałatki greckiej z serem feta? Podzielcie się nim w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Niskokaloryczne sałatki - przepisy

Niskokaloryczne sałatki - przepisy

Katarzyna Wyka / 2011-05-13 09:51:21

Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis

Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-09-21 13:48:11

Sałatka z kurczaka z owocami – przepisy

Sałatka z kurczaka z owocami – przepisy

Joanna Białek / 2010-10-22 11:56:41

Sałatka z ogórków kiszonych - przepisy

Sałatka z ogórków kiszonych - przepisy

Joanna Białek / 2010-09-29 14:50:11