Sałatka z paluszkami krabowymi – przepis

Sałatki    
ocena

Tradycyjne krabowe paluszki, nazywane po prostu surimi to przysmak kuchni chińskiej. Choć nazwa brzmi bardzo egzotycznie surimi to nic innego jak swego rodzaju pasta, której bazą jest mielone mięso białych ryb (mintaj, dorsz, morszczuk). Zaś paluszki krabowe to jej najpopularniejsza i najsmaczniejsza forma, w której występują jako element i dodatek do wielu dań i potraw, w tym również sałatek.

Do wykonania pierwszej z sałatek z paluszkami krabowymi potrzebne jest:

Będzie potrzebne:

1 opakowanie surimi,
3 jajka na twardo,
4 łyżki kukurydzy z puszki,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki mleka,
1 ząbek czosnku,
świeży koperek,
sól, pieprz cayenne

Paluszki należy wyjąć z opakowania i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Podobnie należy postąpić z jajkami, włożyć je do miski i połączyć z paluszkami. Następnie do miski dodajemy przeciśniemy przez praskę czosnek, dodajemy łyżeczkę drobno krojonego koperku, kukurydzę, pieprz oraz majonez rozmieszany z mlekiem. Tak połączone składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić na około pół godziny w zimne miejsce, aby składniki przeszły smakiem i aromatem paluszków krabowych. Po tym czasie całość solimy i sałatka jest gotowa do podania.

Inna ciekawa sałatka z surimi wymaga przygotowania:

około 20 dag paluszków krabowych, 4 pomidorów, 2 ugotowanych na twardo jajek, główki zielonej salaty lub kapusty pekińskiej, 20 czarnych oliwek, 4 łyżek majonezu, 4 łyżek naturalnego jogurtu, pół zielonej i czerwonej papryki oraz 2 cebul, soli, pieprzu i chili do smaku.

Sałatę bądź kapustę należy dokładnie wymyć. W przypadku sałaty należy ją później porwać na niezbyt duże kawałki, zaś kapustę pekińską pokroić na wiórki. Dodać do niej drobno posiekane jajko, pokrojone w niezbyt drobną kostkę pomidory oraz pokrojone w kostkę paluszki krabowe. Następnie należy pokroić w kostkę obraną cebulkę. Paprykę umytą i pozbawioną nasion należy pokroić  w niezbyt grube paseczki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Sos do sałatki przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego, majonezu, chili, soli i pieprzu. Polewamy nim sałatkę i z wierzchu posypujemy ją drugim, drobno pokrojonym jajkiem.

Ostatni, bardzo ciekawy przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi podaje, aby przygotować:

1 opakowanie surimi, 2 pomidory, 2 cebule, 2 woreczki gotowanego ryżu, sól i pieprz do smaku oraz kilka łyżek majonezu

Ryż należy ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie go posolić i popieprzyć do smaku. W czasie jego gotowania należy rozmrozić surimi, pokroić je w niezbyt drobną kostkę, podobnie jak pomidory i cebulę. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i związać je majonezem, przyprawić.

Znacie inny przepis na sałatkę krabową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =