Sałatka z tortellini - przepis

Sałatki     dodano 2016-05-20
ocena

Tortellini to nazwa tradycyjnych włoskich pierożków nadziewanych mięsem, serem, szpinakiem, grzybami czy szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je polane pomidorowym sosem, jednak stanowią również główny składnik sałatek, podprawianych sosem na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany.

Sałatka z tortellini - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Pomysł wykorzystania tortellini do sałatek wziął się pewnie z podobieństwa ciasta na pierożki do ciasta makaronowego. Skoro od dawna przyprawia się zimny makaron sałatkowymi sosami i miesza z przeróżnymi warzywami, dlaczego nie spróbować zrobić tego z tortellini. Osnową sałatki staje się wtedy nadzienie pierożków, do których dobiera się odpowiednie warzywne lub mięsne składniki, a także sosy wyostrzające lub łagodzące smak zamkniętego w pierożku szpinaku, mięsa lub żółtego sera.    

Do wykonania sałatki z tortellini z mięsem dla 4-6 osób

Będzie potrzebne:

opakowanie (250 g) suszonych tortellini z mięsem,
2 średnie świeże ogórki,
2 średniej wielkości pomidory,
pęczek koperku,
1 łyżka majonezu,
1,5 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany (18 lub 12%),
sól,
czarny pieprz.

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić, po czym wrzucić do miski, dodać pokrojone w kostkę ogórki i pomidory. Dołożyć posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem lub śmietaną i dodać do pozostałych składników. Odstawić sałatkę na pół godziny w chłodne miejsce.

Do podobnie sporządzonej sałatki pasują pierożki z każdym rodzajem nadzienia, choć warto eksperymentować z dodatkowymi składnikami. Do tortellini z serem lub szynką prosciutto pasują z pewnością pokrojone w kostkę korniszony, świeża lub marynowana czerwona papryka, marynowane cebulki,  kukurydza lub konserwowy groszek. Ciekawym urozmaiceniem ich smaku będzie dodanie ugotowanego brokułu czy pokrojoną w drobne kostki świeżą cukinię.

Tortellini ze szpinakiem można wymieszać z kawałkami ugotowanej lub upieczonej drobiowej piersi (z kurczaka bądź z indyka), kostkami żółtego sera, grubo pokrojonymi włoskimi orzechami lub prażonymi orzeszkami piniowymi i mieszanką sałat. Majonezowy sos łatwo wtedy zastąpić sosem winegret lub innym dressingiem o wyraźnym smaku. 

Daniem z tortellini dla ludzi odważnych i otwartych na nowe kulinarne doznania jest sałatka z tortellini z mięsnym nadzieniem, cząstkami ananasa i mandarynki, rodzynkami i majonezem przyprawionym sporą ilością żółtego curry w proszku.

Znacie inne przepisy na sałatkę z tortellini? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
4.33
OCEŃ PORADĘ
Surówka z porów - przepisy

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Niskokaloryczne sałatki - przepisy

Niskokaloryczne sałatki - przepisy

Katarzyna Wyka / 2011-05-13 09:51:21

Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis

Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-09-21 13:48:11

Sałatka z kurczaka z owocami – przepisy

Sałatka z kurczaka z owocami – przepisy

Joanna Białek / 2010-10-22 11:56:41

Sałatka z ogórków kiszonych - przepisy

Sałatka z ogórków kiszonych - przepisy

Joanna Białek / 2010-09-29 14:50:11