Sałatka z tuńczykiem – przepis

Sałatki     dodano 2016-05-25
ocena

Sałatka z dodatkiem tuńczyka, bez względu na ilość i różnorodność składników, jest bardzo łatwym i szybkim daniem. Doskonałym do wykonania w ostatniej chwili, kiedy niespodziewanie odwiedzają nas goście lub kiedy chcemy przyrządzić szybką kolację. Podobnie jak w przypadku niemal wszystkich kuchennych przepisów, również tę sałatkę można przygotować w kilku wersjach. Poniżej przedstawiamy kilka możliwości na jej wykonanie.

Sałatka z tuńczykiem – przepis

sxc.hu

Do najprostszego przepisu na sałatkę z tuńczyka

Będzie potrzebne:

puszka ryby, rozdrobnionej lub w kawałkach,
woreczek ryżu (przyjęła się zasada, że na każdy jeden woreczek ryżu należy dodać 1 puszkę tuńczyka),
kilka ogórków kiszonych,
papryka czerwona, zielona i żółta,
cebula,
jabłko,
kukurydza,
żółty ser,
2 ząbki czosnku,
przyprawa warzywna,
pieprz,
oliwa z oliwek lub olej.

Zarówno w tym, jak i w prezentowanych poniżej przepisach, ryż możemy zastąpić makaronem, nie zmieni to smaku sałatki. Zatem ryż gotujemy, odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe produkty kroimy w niezbyt dużą kostkę, łączymy ze sobą, dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, nieco zgniecionego czosnku, przyprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą z oliwek. Do tego przepisu z powodzeniem można wykorzystać również dostępną w sklepach gotową mieszankę warzyw, np. mieszankę meksykańską. Znacznie skróci to czas przygotowania sałatki.

Inny z przepisów na sałatkę z tuńczyka, poza ryżem, żółtym serem, ogórkami kiszonymi, papryką, cebulą, jabłkiem i kukurydzą zawiera również 3 gotowane jajka. A zamiast oliwy z oliwek czy oleju dodaje się majonez dla związania wszystkich składników i chłodzi sałatkę przed podaniem.

Ze względu na różnorodność składników, również kolorystyczną, można ułożyć je warstwami. I tak na sam dół naczynia układamy pokrojone w kosteczkę białka z gotowanych na twardo jajek, następnie kosteczki żółtego sera, pół puszki tuńczyka, pół puszki kukurydzy, odrobinę majonezu na wierzch i dalej, drobno siekaną cebulkę lub pokrojoną w cieniutkie półtalarki, pozostałe pół puszki tuńczyka, pozostałą część kukurydzy, majonez, a na samą górę należy wyłożyć rozdrobnione żółtka jajek. Ponadto wierzch sałatki można udekorować świeżymi listkami bazylii, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sałatkę z tuńczyka najlepiej układać w dużej, szklanej misie.

Znacie inne sposoby na przyrządzenie sałatki z tuńczykiem? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ
Sałatka z mozzarellą i pomidorami - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Niskokaloryczne sałatki - przepisy

Niskokaloryczne sałatki - przepisy

Katarzyna Wyka / 2011-05-13 09:51:21

Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis

Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-09-21 13:48:11

Sałatka z kurczaka z owocami – przepisy

Sałatka z kurczaka z owocami – przepisy

Joanna Białek / 2010-10-22 11:56:41

Sałatka z ogórków kiszonych - przepisy

Sałatka z ogórków kiszonych - przepisy

Joanna Białek / 2010-09-29 14:50:11