Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - przepis

Sałatki    
ocena

Kapusta jest bardzo zdrowym i stosunkowo tanim dodatkiem do codziennej diety. Jest przy tym bardzo nisko kaloryczna, więc z powodzeniem mogą wprowadzić ją do swojego menu również osoby z nadwagą, walczące z otyłością przy pomocy różnorodnych diet czy ćwiczeń. Kapusta jest doceniana szczególnie zimą, kiedy ceny wszystkich sezonowych warzyw zdecydowanie idą do góry, owoce również nie są zbyt tanie, a organizm z uwagi na porę roku, dopomina się zdecydowanie większej dawki witamin i składników odżywczych. Właśnie wtedy do łask wracają różnego rodzaju surówki z kapusty, w tym również czerwonej.

Czerwona kapusta, będąca jedną z odmian kapusty, posiada za sprawą antocjanów, barwników nadających jej czerwony kolor, właściwości przeciwstawiające oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a to już za sprawą obecnych w niej substancji zwanych indolami. Ponadto zawiera ona flawonoidy oraz witaminę C i E.

Czerwona kapusta jest bardzo popularnym składnikiem wielu surówek. Poniżej przedstawiam przepis na jedną z nich, jest to surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, które zdecydowanie odświeża jej smak i znacznie ją urozmaica.

Da wykonania surówki potrzebna jest:

Będzie potrzebne:

jedna niezbyt duża główka czerwonej kapusty,
2 średniej wielkości jabłka,
1 średnia cebula
oraz ewentualnie 2 marchewki.

Należy również przygotować:


odrobinę oleju, sól, kwasek cytrynowy oraz szczyptę cukru.

Wszystkie warzywa należy dokładnie wymyć. Kapustę dokładnie obejrzeć, odrzucić brzydkie, zniszczone liście, te ładne dokładnie wymyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie, średniej długości paseczki.  Jabłka należy obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn. Marchewkę również wymyć, obrać i zetrzeć na tej samej tarce. Cebulkę należy obrać i bardzo drobno posiekać. Tak przygotowane składniki należy przełożyć do dużego naczynia, dużo większego niż wynika to z ilości składników, aby można było swobodnie je mieszać bez obawy, że wypadną z garnka. Następnie włożyć do naczynia wszystkie warzywa, polać całość olejem i posypać z wierzchu kwaskiem cytrynowym, pod wpływem którego kapusta zmieni nieco kolor. Pod sam koniec można doprawić całość solą i pieprzem do smaku, dodać szczyptę cukru i dokładnie wymieszać.

Znacie inny przepis na taką surówkę? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.86
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =