Surówka z kiszonej kapusty - przepis

Sałatki    
ocena

Surówka z kiszonej kapusty należy do dań kuchni polskiej, które przyrządza się szybko i prosto. Swym kolorowym wyglądem i specyficznym zapachem może pobudzić apetyt u niejednego niejadka, a wartościami odżywczymi zachęcić każdego, kto szuka potraw pełnych witamin.

Surówka z kiszonej kapusty - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Kiszona kapusta ze względu na zawartość witaminy C, B, E, P, beta-karotenu i soli mineralnych powinna być często obecna w naszym jesienno-zimowym menu. Do przygotowania najbardziej znanej wersji surówki z kiszonej kapusty

Będzie potrzebne:

500 g kiszonej kapusty,
1 średnia marchewka,
1 cebula,
1 jabłko,
4-5 łyżek oleju,
pół łyżeczki cukru,
szczypta zmielonego czarnego pieprzu, sól.

UWAGA!

Tak przyrządzone surówki z kiszonej kapusty podajemy do mięsnych sosów, ugotowanych ziemniaków, smażonych kotletów, frytek, śląskich klusek czy kopytek z podsmażaną cebulką. W tradycyjnej polskiej kuchni są także nieodłącznym składnikiem dań ze smażonymi rybami.

Kapustę kiszoną trzeba pokroić na desce i razem z sokiem włożyć do miski. Dodać startą na grubej tarce marchewkę, jabłko i pokrojoną w pół plastry lub w kostkę cebulę. Zalać olejem, posypać cukrem, solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu spróbować i dodać tę z przypraw, której jest za mało. Odstawić na 10 minut.

Jabłko, marchewka i cebula to nie jedyne warzywa bądź owoce, które łączymy z kiszona kapustą. Interesującą propozycją jest surówka, do której dodamy czerwoną paprykę, pokrojoną w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki, a nawet kiszonego ogórka.

Znacie inny przepis na tę surówkę? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =