Surówka z marchewki i pora – przepis

Sałatki    
ocena
Tradycyjna surówka z marchewki z dodatkiem jabłka i cytryny lub śmietany znana jest każdemu Polakowi i każdej Polce – zwłaszcza tym, którzy mieli okazję korzystać z różnych form zbiorowego żywienia.

Surówka z marchewki i pora – przepis

photoxpress.com

Każdy przedszkolak chętnie zajadał słodką i delikatną surówkę, nie krzywiąc się tak, jak przy innych dodatkach. Jednak pewnego dnia dorósł i zaczął myśleć o takiej zmianie, która dodałaby ulubionej sałatce nieco pikanterii. Taki efekt łatwo uzyskać dodając do surówki pora

Surówka świetnie kontrastuje z delikatnym smakiem smażonej ryby, można ją również z powodzeniem podać do duszonych mięs.

Surówka z marchwi i pora
Źródło: photoxpress.com

Będzie potrzebne:
3 marchewki
15 cm białej lub jasnozielonej części pora
1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu bez cukru
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na najdrobniejszej tarce. Pora przekrój wzdłuż na ćwiartki i pokrój w cieniutkie plasterki. Nie zaparzaj, będzie chrupiący i wyrazisty. Majonez i jogurt wymieszaj w kubku, dopraw do smaku. Wszystkie składniki surówki dokładnie połącz.

Jaką surówkę z marchewki lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze opinie!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =