Dobre maniery przy stole

Savoir-vivre     dodano 2016-05-31
ocena

Odpowiednie zachowanie się przy stole stanowi część kulinarnego savoir vivre’u i świadczy o naszej kulturze osobistej. Przestrzeganie pewnych zasad może też przyczynić się do lepszego trawienia pokarmu. Dlatego warto poznać kilka zasad na temat tego, jak nie należy zachowywać się przy stole.

Dobre maniery przy stole

photoxpress.com

  1. Krok pierwszy

    Zanim zajmiemy miejsce za stołem mężczyzna powinni pamiętać, by wysunąć nieco krzesło, tak by kobieta mogła wygodnie usiąść. W restauracji pani zamawia pierwsza, najlepiej jeśli nie będzie to najtańsze, ani najdroższe z dań.

  2. Krok drugi

    Jeśli posiłek ma miejsce w domu, nie zaczynaj jeść, zanim nie uczyni tego osoba, która urządza spotkanie. Dopiero kiedy gospodarz lub gospodyni zaprosi do częstowania się smakołykami i rozpocznie, wówczas nastaje odpowiedni moment do nałożenie sobie porcji.

  3. Krok trzeci

    Jeżeli na stole, koło talerza, znajdują się dwie chustki, jednak materiałowa i druga papierowa, nie używaj tej pierwszej do ocierania ust, ale połóż ją na kolana. Usta możesz ocierać drugą papierową serwetką.

  4. Krok czwarty

    Pamiętaj o wyborze odpowiednich sztućców do konkretnych dań. Zazwyczaj zaczynamy posiłek od posłużenia się tymi sztućcami, które leżą najdalej talerza i wraz z kolejnym daniem przechodzimy do tych położonych bliżej. Jeśli nie jesteś pewny których użyć, poczekaj aż inni rozpoczną posiłek, wtedy możesz podpatrzeć, jeśli boisz się popełnić gafę.

  5. Krok piąty

    Nawet jeśli nie jesteś głodny wypada, aby coś zjeść. Jeżeli nie jesteś w stanie skonsumować całego posiłku możesz nabierać sobie na talerz małe ilości jedzenia, ale nie wypada siedzieć przy stole otoczonym przez jedzących z pustym talerzem.

  6. Krok szósty

    Podczas posiłku możesz wznosić toasty, jeśli towarzyszy mu alkohol. Najlepiej, jeśli toast wzniesiony będzie w przerwie miedzy posiłkami i dotyczyć będzie gospodarza lub gospodyni.

  7. Krok siódmy

    Jeśli biesiadnicy namawiają cię do picia alkoholu, a ty nie pijesz lub nie masz ochoty, masz prawo odmówić. Podczas toastu jednak nie wypada nie wznieść szklaneczki czy kieliszka na cześć gospodarzy, możesz wtedy tylko zamoczyć usta lub podnieść szklankę z sokiem.

  8. Krok ósmy

    Pamiętaj o odpowiednim spożywaniu niektórych mięs, zup i owoców. Podczas jedzenia zupy staramy się nie przechylać talerza oraz nie maczać w niej chleba. Mięsa generalnie jemy sztućcami, ale w przypadku udka z kurczaka czy żeberek jemy, trzymając w ręce. Podobnie z ciastami – niektóre rodzaje jemy widelczykiem, inne trzymając w ręce.

  9. Krok dziewiąty

    Nie kładź brudnych sztućców na obrusie, najlepiej oprzeć je w trakcie jedzenia o brzeg talerza, a kiedy skończysz posiłek, położyć je na nim.

UWAGA!

Pamiętaj, że sposób, w jaki będziesz się zachowywać przy stole zależy też od rodzaju towarzystwa, z jakim jesz posiłek. Jeśli jest to towarzystwo mało ci znane, staraj się pamiętać o etykiecie, natomiast jeśli jesz z dobrymi przyjaciółmi, na pewno można wiele z powyższych rad wziąć w tak zwany nawias.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
4.43
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Podawanie do stołu – serwis angielski

Podawanie do stołu – serwis angielski

Anna Wyczyńska / 2011-03-15 13:26:20

 Jak nosić okulary przeciwsłoneczne?

Jak nosić okulary przeciwsłoneczne?

Anna Wyczyńska / 2011-02-07 13:38:35

Czy na studniówce można pić alkohol?

Czy na studniówce można pić alkohol?

Anna Wyczyńska / 2011-03-08 14:23:07

Czy wypada całować w rękę, w policzek na powitanie?

Czy wypada całować w rękę, w policzek na powitanie?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:08:45