Jak serwować likier?

Savoir-vivre    
ocena
Jak podawać likier? W jakich kieliszkach? Przed posiłkiem, czy po nim? Jaką powinien mieć temperaturę? Savoir – vivre nakazuje postępować zgodnie ze swoimi zasadami, gdy podaje się szlachetne alkohole, np. likier. Co radzi savoir – vivre?

Jak serwować likier?

sxc.hu

Likier podaje się i przechowuje w szklanych naczyniach. Do przechowywania najlepsza jest wysoka karafka, może być ozdobiona wzorami. Likiery pije się z kieliszków. Jak wyglądają takie kieliszki? Niektóre opierają się na nóżce. Zazwyczaj mają wydłużone naczynie, wąskie u dołu, rozszerzające się ku górze. Szkło przeważnie jest dość grube. Likiery podawane jako drinki pije się z kieliszków koktajlowych z krótkim, szerokim naczyniem opartym na nóżce, często ozdobionym elementami uzależnionymi od rodzaju drinków.

Czy likier to alkohol raczej dla pań? Dawniej rzeczywiście częściej piły go kobiety niż mężczyźni. Teraz przeważnie nie używa się takiego podziału i likieru nie kojarzy się jako alkoholu podawanego wyłącznie paniom. Likiery serwuje się w wielu odmianach, również jako składniki drinków, więc dawny podział nie zawsze jest przestrzegany, a savoir – vivre nie widzi w tym nic złego.

Podawany likier powinien mieć temperaturę pokojową, chyba że serwuje się go jako chłodny koktajl. Schładzanie czystego likieru, dosypywanie kostek lodu nie byłoby dobrym pomysłem. Alkohol serwuje się, stojąc przy prawym ramieniu osoby. W eleganckich miejscach wypada przynieść likier na tacy, podawanie kieliszka z dłoni kelnera do rąk gości byłoby dużym nietaktem. W jakiej kolejności serwować likier? Najpierw swoje kieliszki powinny dostać panie, przeważnie zaczyna się od najstarszej z nich. Następnie likier mogą dostać panowie, tu także wypada zachowywać zasadę starszeństwa. Pierwszeństwo może też przysługiwać honorowym gościom.

jak podawać likiersxc.hu

Kiedy podawać likier? Przeważnie serwuje się go po posiłku, w przypadki obiadu po zjedzeniu deseru, czyli jako tzw. digestif. Jeśli likier wymiesza się z innymi napojami i poda jako koktajl, wtedy powinien być serwowany przed posiłkiem jako aperitif. Nie podaje się likieru jako napojów serwowanego do potraw ze względu na jego słodki smak i aromat.

Jeśli goście życzą sobie, można dolać im likieru do kieliszków, ale należy pamiętać o zasadach dobrego wychowania. Nie dolewa się alkoholu, jeśli ktoś nie chce. Gościom wypad poprosić o kolejną porcję dopiero wtedy, gdy ich kieliszki będą puste.

Pijąc likier, trzymacie się sztywno reguł czy podajecie je zgodnie z upodobaniami?

OCENA
1.20
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =