Jakie wino dobrać do potraw?

Savoir-vivre    
ocena

Picie wina i odpowiedni jego dobór w zależności od potrawy jest sztuką i wymaga znajomości pewnych zasad nią rządzących. Dobrze jest mieć ową sztukę opanowaną nie tylko w razie oficjalnej kolacji, podczas której dobrze nie popełnić gafy zamawiając nieodpowiednie wino, ale też dla własnej przyjemności rozkoszowania się posiłkiem.

Jakie wino dobrać do potraw?

photoxpress.com

Dobór odpowiedniego wina rozważa się przede wszystkim w kontekście tego, jakiego rodzaju mięso masz zamiar podać. Tradycyjnie białe mięso, rybę oraz potrawy, które składają się z białych kremowych sosów jada się w towarzystwie butelki białego wina. Czerwone mięso z kolei oraz sosy na bazie pomidorów idą w parze z winem czerwonym.

Zdecyduj, czy chciałbyś, aby typ wina uzupełniał się z potrawą, czy żeby kontrastował. Miej pojęcie na temat smaku wina. Jego „wytrawność” oznacza w jakim stopniu wino jest słodkie. Im bardziej wytrawne, tym mniej słodkie. Przemyśl, jakiego rodzaju typ wina będzie lepiej towarzyszyć smakowi potrawy. Generalnie nie powinno się podawać ciężkich win z lekkimi przystawkami.

wino do potraw wybórphotoxpress.com


Zanim wybierzesz wino, możesz sięgnąć do poradnika dotyczącego win lub skonsultować się ze sprzedawcą w sklepie z winami. W wielu miejscach oferujących duży wybór win jest możliwa wcześniejsza jego degustacja. Możesz również, zanim zorganizujesz obiad, kupić wino na próbę.

UWAGA!

Jeżeli masz zamiar serwować różne wina do różnych potraw, zaleca się podanie najpierw białych win, później czerwonych. Powinno się serwować wina od najlżejszych do cięższych, od wytrawnych, do słodkich.

Nie wpadaj jednak w panikę. Istnieją wprawdzie pewne wytyczne dotyczące odpowiedniego doboru wina, ale wiele miejsca pozostawia się jednak indywidualnemu smakowi. Poza tym coraz częstsze szukanie natchnienia kulinarnego w kuchniach z całego świata, w tym także bardziej egzotycznych, sprawia, że zasady doboru odpowiedniego wina nie są żelazne. Dobór wina i jedzenia może stanowić wyraz twojej indywidualnej inicjatywy.

Zaufaj swojej intuicji. Zrób sobie małą degustację różnych gatunków i typów win. Wybierz to, które według ciebie najbardziej pasuje do smaku potrawy, jaką masz zamiar zaserwować. Dla wprawy możesz degustować wina częściej. Wybór odpowiedniego wina będzie coraz łatwiejszy.

Trzymaj się podstawowych zasad, takich jak białe wino należy podawać z białym mięsem, a czerwone z mięsem czerwonym, wino nie powinno tłumić smaku potrawy, ani odwrotnie. Poza tym pamiętaj, że zasady są po to, by je łamać i wybierz to, co według ciebie zasługuje na połączenie. Najważniejszym składnikiem posiłku są przyjaciele i bliscy.

wino jak dobrać do posiłkuphotoxpress.com

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =