Nakrycie stołu

Savoir-vivre     dodano 2016-06-06
ocena

Każda szanująca się Pani Domu dba o to, aby przy każdej okazji w sposób wzorowy wywiązywać się ze swoich obowiązków i za ich sprawą wzbudzić podziw i szacunek swoich gości. Jednak nawet, gdy mamy do czynienia z prawdziwie wykwalifikowaną i doświadczoną gospodynią, mogą pojawić się pewne problemy, a przysporzyć ich może prawidłowo nakrycie do stołu. Musi być ono bowiem zgodne z obowiązującymi standardami, a przy tym gustowne, praktyczne i eleganckie.

Nakrycie stołu

photoxpress.com

Jak to zrobić, aby nie tylko nie narazić się na śmieszność, ale dodatkowo opanować tą niełatwą sztukę do tego stopnia, aby stanowiła ona wręcz nasz numer popisowy i wzbudzała zachwyt u każdego, kto zasiądzie przy naszym stole? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne.

Zasad prawidłowo i elegancko nakrytego stołu powinniśmy przestrzegać zawsze i przy każdej okazji, bez względu na to czy jest to sobotni grill w ogródku, wieczorna kolacja w gronie przyjaciół czy uroczysty rodzinny obiad. Zasady obowiązujące we wszystkich tych przypadkach są takie same i warto ich przestrzegać.

Nie należy więc zapominać, że pierwszym i podstawowym elementem dobrze nakrytego stołu jest obrus. Najlepiej aby był on biały, kremowy lub w inny nie rzucający się zbytnio w oczy kolor. Nie powinien on bowiem przyćmiewać odpowiedniego nakrycia oraz - co gorsza - samych potraw   które zostaną na nim ułożone. Następnym obowiązkowym elementem jest dopilnowanie czystości, zarówno już ułożonego obrusu, jak i wszystkich mających pojawić się na stole talerzy i sztućców. Bowiem niewyprasowany i poplamiony obrus to najgorsza wizytówka, jaka może zostać wystawiona gospodyni. I o ile wybaczalne są błędy w ułożeniu i rozstawieniu wszystkich elementów zastawy czy sztućców, którymi będziemy się posługiwać się w czasie posiłku, grzechem niewybaczalnym jest zaniedbanie ich czystości. Niedopuszczalna jest sytuacja, gdy zasiadające przy stole osoby wpatrują się niepewnie w niedomytą łyżkę, lub dyskretnie zeskrobują zaschnięty brud z widelca.

Kolejnym ważnym elementem każdego nakrycia, jest serwetka do wycierania rąk bądź usunięcia resztek pokarmu z ust czy ich okolic. Przechodząc zaś do rozkładaniu sztućców, należy trzymać się kurczowo zasady, mówiącej, iż powinny być one ułożone w kolejności w jakiej będą używane, począwszy od tych ułożonych najdalej od talerza, a skończywszy na tych leżących tuż przy nim. Po lewej stronie powinny znaleźć się więc wszystkie potrzebne w czasie posiłku widelce, a po prawej łyżki i noże. Sztućce do deserów i owoców układane są zaś nad talerzem.

Kieliszki i szklanki do napojów ustawione powinny być nad talerzem, po prawej stronie i powinny być odpowiednio dobrane w zależności od tego jakie napoje będą serwowane. Niedopuszczalna jest sytuacja, kiedy gość posiada tylko jedną szklankę, a na stole dostępny jest szereg różnych rodzajów i gatunków napojów i alkoholi.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ
Jak zachować się, kiedy mamy gości?

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Podawanie do stołu – serwis angielski

Podawanie do stołu – serwis angielski

Anna Wyczyńska / 2011-03-15 13:26:20

Jak ułożyć krzesła w sali konferencyjnej?

Jak ułożyć krzesła w sali konferencyjnej?

Inga Kowalewska / 2011-03-09 10:04:40

Bruderszaft - co to jest, kiedy go pić?

Bruderszaft - co to jest, kiedy go pić?

Agata Jończyk / 2011-03-25 09:02:42

Butonierka - zasady

Butonierka - zasady

Anna Wyczyńska / 2011-02-02 14:51:29