Podawanie do stołu – serwis angielski

Savoir-vivre     dodano 2015-05-25
ocena
Podawanie potraw za pomocą serwisu angielskiego zazwyczaj odbywa się na dużych przyjęciach. W naszym kraju może wydawać się dość nietypowy i niezbyt elegancki, ale savoir – vivre uznaje metodę jego stosowania. Na czym polega serwis angielski?

Podawanie do stołu – serwis angielski

morguefile.com

Kelner serwujący potrawy według angielskiego wzoru, pochodzi do gości wraz z wózkiem pomocniczym. Na nim znajdują się zupy i niepokrojone mięsne dania. Osoba, podająca zupę, przelewa ją do talerza przy gościu i kładzie potrawę na stoliku. Gość, siedzący przy stole, zgodnie z metodą angielską sam może przelać zupę do swojego talerza. Wówczas wazę kładzie się na stole. Chochla powinna leżeć na tacy, trzymanej przez kelnera w drugiej ręce. Dzięki temu jej rączka nie będzie zabrudzona, a podawanie potrawy wygląda bardziej elegancko.

Jeśli serwowane są potrawy mięsne, kelner sam przygotowuje i przyprawia danie. Następnie może sam pokroić przyniesione (zazwyczaj w całości) danie lub położyć je przed gospodarzem, który pokroi mięso i będzie przekazywał talerze gościom. Drugi sposób jest mniej przyjęty w naszym kraju, ale również praktykowany. Co ważne, talerze powinny być ciepłe, więc trzeba będzie wcześniej delikatnie je ogrzać. Delikatnie, żeby nie zniszczyć zastawy i nie oparzyć rąk.

Zgodnie z serwisem angielskim kelner stoi przy prawym ramieniu gościa, aby temu było wygodniej kroić i nakładać potrawy. Kiedy kelner sam będzie porcjował dania i układał talerze, także powinien trzymać się reguły i stać po prawej stronie.

serwis angielski jak wybraćsxc.hu

Angielska metoda może wydawać się nietypowa i skomplikowana dla gospodarzy, zajmujących się potrawami gości. Bywa jednak okazją do szczególnego uhonorowania ważnej osoby. Posługując się tym serwisem, gospodarz okazuje takiemu człowiekowi szczególny szacunek. Kiedy w przyjęciu uczestniczy wielu gości, angielska metoda także może służyć okazaniu im poważania.

Krojenie i nakładanie posiłków może trwać dość długo. Ustala się więc, w jakiej kolejności poszczególne osoby dostaną swoje porcje. Przeważnie najpierw potrawy rozdziela się między panie i osoby starsze. Następnie im młodszy mężczyzna, tym później otrzymuje przeznaczony dla niego talerz. Nie chcąc nikogo urazić, można również wyznaczyć kilka osób, które w podobnym czasie rozdzielą danie pomiędzy wszystkich zaproszonych. Takie rozwiązanie wydaje się lepsze, zważając na szacunek należny każdej osobie i na fakt, że podanie zimnych dań jest gafą.

Byliście kiedyś na przyjęciu, gdzie podawano do stołu według metody angielskiej? Jak to się sprawdziło?

OCENA
1.12
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Artykuł o serwisie angielskim, a nawet dziennikarz nie potrafił wstawić zdjęcia z prawidłowym nakryciem sztućców. Szok.

~ Anna / 2015-10-30 10:20:33
oceń komentarz: (7) (0)

A to zdjecie to co? Ja wiem ze w Anglii jest ruch lewostronny na ulicach ale czy uklad sztuccow tez odbywa sie w ten sposob??? :))))))

~ gosc / 2016-02-17 20:22:50
oceń komentarz: (11) (2)

To nie jest serwis angielski. Radzę autorowi przeczytać kilka poradników i nie mylić serwisów.

~ S-V / 2017-08-12 10:24:29
oceń komentarz: (15) (0)

Polecamy

Podawanie do stołu – serwis angielski

Podawanie do stołu – serwis angielski

Anna Wyczyńska / 2011-03-15 13:26:20

Na czym polega przyjęcie bufetowe?

Na czym polega przyjęcie bufetowe?

Ewelina Michalik / 2011-01-31 15:15:55

Czy na studniówce można pić alkohol?

Czy na studniówce można pić alkohol?

Anna Wyczyńska / 2011-03-08 14:23:07

Czy wypada całować w rękę, w policzek na powitanie?

Czy wypada całować w rękę, w policzek na powitanie?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:08:45