Podawanie do stołu – serwis rosyjski

Savoir-vivre     dodano 2015-05-21
ocena
Serwis rosyjski to metoda podawania i nakładania dań według rosyjskiego wzoru. Zazwyczaj tą metodę stosuje się podczas bardzo uroczystych przyjęć, ponieważ jest elegancka i dość skomplikowana. Jej nietypowość może być jednak plusem dla osób, które interesują nowe, niezbyt dobrze znane wzorce dobrych manier z innych krajów. Jak wygląda serwis rosyjski?

Podawanie do stołu – serwis rosyjski

morguefile.com

Przede wszystkim ma na celu uhonorowanie najbardziej uprzywilejowanych gości z równoczesnym zachowaniem najważniejszych zasad dobrego wychowania. Podawanie potraw zaczyna się od najważniejszej kobiety. Może to być najstarsza pani. Potem podchodzi się do pozostałych kobiet, np. według ich wieku. Ważne, że jako ostatnia posiłek otrzymuje gospodyni. W ten sposób właścicielka domu podkreśla swój szacunek do gości.

Gdy wszystkie damy otrzymają już posiłek, kelner przechodzi do najważniejszego z mężczyzn. Znów może to być najstarsza osoba. Potem roznosi się dania według tzw. zasady procedencji, czyli zgodnie z poważaniem należnym najstarszym lub najważniejszym osobom. Gospodarz, okazując szacunek zaproszonym, otrzymuje swoje danie jako ostatni.

Jest jeszcze inna metoda roznoszenia potraw. Osoba, roznosząca posiłek stoi przy lewym ramieniu gościa. Następnie porusza się wokół stołu zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Tu zasada pierwszeństwa dla najstarszych ludzi nie obowiązuje, ważniejsze jest ułożenie gości na ich miejscach.

 

Na dwa sposoby podaje się posiłek na talerze. Pierwsza metoda polega na tym, że kelner w lewej ręce trzyma tacę z potrawą, a prawą dłonią nakłada porcje na talerze. Ten sposób wydaje się grzeczniejszy i bardziej elegancki, ale savoir – vivre zgadza się także na drugą metodę. Zgodnie z nią, gdy kelner podejdzie do gościa, on sam nakłada na swój talerz taką porcję, jakiej sobie życzy. W dobrym tonie byłoby nabieranie małych porcji. Zbyt duże wyglądałyby na łakomstwo, czyli nieelegancko.

Dalsza część obiadu wygląda tak jak przy każdym przypadku. Gospodarze i goście rozmawiają ze sobą. Mogą na chwilę przerwać posiłek. Jeżeli zakładają, że dokończą swoje danie, krzyżują widelec i nóż ze sobą. Dla kelnera jest to sygnał, że talerz powinien jeszcze pozostać na stole. Ważne, żeby ząbki widelca były na talerzu. Odwrotne ułożenie będzie skutkować kolejną porcją tej samej potrawy. Położenie sztućców obok siebie oznacza, że gość nie będzie już jadł i talerz musi zostać zabrany.

 

Byliście kiedyś na przyjęciu, gdzie podawano do stołu tą metodą? Jak się to sprawdziło?

OCENA
1.10
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Autor wszystkiego myli. To jest serwis angielski i to z będami.

~ S-V / 2017-08-12 10:27:09
oceń komentarz: (14) (0)

Polecamy

Podawanie do stołu – serwis angielski

Podawanie do stołu – serwis angielski

Anna Wyczyńska / 2011-03-15 13:26:20

 Jak nosić okulary przeciwsłoneczne?

Jak nosić okulary przeciwsłoneczne?

Anna Wyczyńska / 2011-02-07 13:38:35

Czy na studniówce można pić alkohol?

Czy na studniówce można pić alkohol?

Anna Wyczyńska / 2011-03-08 14:23:07

Czy wypada całować w rękę, w policzek na powitanie?

Czy wypada całować w rękę, w policzek na powitanie?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:08:45