Jakie menu na Barbórkę?

Święta     dodano 2015-07-16
ocena

Dzień Górnika wypełnia uroczyste świętowanie oraz pochody zwieńczone tradycyjną karczmą piwną. Jednak oprócz piwa, trzeba poczęstować gości regionalną śląską strawą.

Jakie menu na Barbórkę?

photoxpress.com

Podczas imprezy, gdzie piwo leje się hektolitrami, podane dania muszą być syte, aby biesiadnicy mieli siłę na całonocną zabawę.

Jednym z dań, którego nie może zabraknąć na „barbórkowym” stole jest golonka.

Można ją przyrządzić w postaci golonkowych pekli. Najpierw należy przyrządzić odpowiedni wywar składający się z drobno pokrojonej, gotowanej marchewki, cebuli i czosnku. Następnie wodę z warzywami studzimy, po czym zalewamy nią oczyszczoną wcześniej z włosków golonkę. Całość najlepiej pozostawić na ok. 5 dni w zimnej piwnicy lub lodówce. Wyciągniętą golonkę dokładnie opłucz.

Innym przysmakiem jest golonka z cebulą. Aby golonka była smaczna, podsmaż ją na roztopionym smalcu, układając skórką do dołu. Następnie obracaj na brytfance tak, aby równomiernie się podsmażyła. Dodaj przyprawy: angielskie ziele, liść laurowy, pieprz oraz przyprawę warzywną. Nie zapomnij o pokrojonej w piórka cebuli. Całość podlej niewielka ilością wody i duś, aż mięso stanie się miękkie.

Kolejnym regionalnym daniem jest krupniok, czuli kaszanka (kiszka). Krupniok należy podsmażać na tłuszczu z dodatkiem cebuli do momentu, aż z dwóch stron poczernieje. Palce lizać!

Barbórkowym rarytasem jest także kapusta zasmażana i ziemniaki z majerankiem. Kapustę należy ugotować w ziołach z dodatkiem kminku i liścia laurowego. Po ugotowaniu, odcedź ją i na chwilę odstaw na bok. Przygotuj zasmażkę z mąki pszennej i masła. Zasmażkę wlej do kapusty, odpowiednio dopraw ją solę, pieprzem i magą. Kolejnym elementem dania są ziemniaki z majerankiem. Ugotuj je, a następnie pokrój w plasterki, posyp przyprawą i wymieszaj razem z kapustą.

Na deser zaserwuj jabłka w cieście cynamonowym. Obrane i pozbawione komory nasiennej jabłka pokrój w plastry grubości do ok. 8 mm. Plastry opanieruj w mące pszennej. Zrób ciasto z mąki, mleka i roztrzepanego jajka. Koniecznie dopraw je cukrem i cynamonem (jego ilość zależy od preferencji smakowych). Otocz w nim opanierowane wcześniej plastry jabłek. Tak przygotowane jabłka podsmażaj, aż przybiorą złocistą barwę.

Na koniec posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Jakie dania przygotowujecie na Barbórkę? Pochwalcie się swoimi przepisami w komentarzu!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jak zrobić wiązanki ze sztucznych kwiatów?

Jak zrobić wiązanki ze sztucznych kwiatów?

Barbara Machalska / 2010-10-28 15:54:55

Jak zrobić wianek na noc świętojańską?

Jak zrobić wianek na noc świętojańską?

Joanna Nieć / 2011-12-20 09:56:58

Dzień Chłopaka - życzenia SMS

Dzień Chłopaka - życzenia SMS

Katarzyna Olchowska / 2011-05-27 14:05:51

Jak obchodzimy Święto Niepodległości w Polsce?

Jak obchodzimy Święto Niepodległości w Polsce?

Joanna Nieć / 2011-11-09 15:09:05