Przygotowując sylwestrowe przyjęcie pamiętajmy, że to jeden z najdłuższych wieczorów w roku. Goście nie wychodzą przecież zaraz po północy. Jedzenia powinno być więc sporo. Nie może obyć się także bez tańców. Jedzenie powinno być więc lekkostrawne. Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć sałatek. Nie ma tu żadnych ograniczeń. Najlepiej przygotować kilka, każdą z innymi składnikami. Jedną na przykład warzywną z sosem majonezowym. Świetnie sprawdzają się sałatki makaronowe z dodatkiem wędlin, warzyw, tuńczyka, oliwek czy serów. Są pożywne i smaczne. Duże pole do popisu mamy także, jeśli do przygotowania sałatek wykorzystamy ryż albo kuskus. Różne chwyty dozwolone, od nas więc zależy, jakie składniki zmieszamy.
Na sylwestrowym stole sprawdzi się też deska z serami. Pokrojone sery pleśniowe, a także ser żółty można ułożyć razem z winogronami i czerwonymi paskami papryki. Goście będą podjadać sery przez cały wieczór, a przy okazji będziemy mieli na stole kolorowy akcent.
Możemy także poeksperymentować, to przecież sylwester. Do serów podajemy mandarynki i gorzką czekoladę. To połączenie dla odważnych, ale smak niepowtarzalny. Do dań, które spokojnie przygotujemy wcześniej należą parówki w cieście. Danie proste i niedrogie, zaspakaja głód i pasuje na niemal każdą okazje. Nie zajmuje też wiele miejsca, spokojnie więc możemy postawić na stole naczynie z parówkami, a goście będą sięgać po nie w dowolnej chwili.
Świetną przegryzką są także koreczki. Możemy je przygotować w wersji mięsnej (na przykład z kabanosami) i wegetariańskiej (więcej marynowanej cebulki, pieczarek, czosnku i sera). Pozostałe składniki koreczków zależą od naszego wyboru. Nie ma tak naprawdę żadnych ograniczeń i możemy sprytnie wykorzystać niemal wszystko co jest w domu. Nie musimy uciekać się do popularnych chipsów. Podajmy je po prostu z dipami. Można je kupić w sklepie albo przygotować samodzielnie. W miejscu wędliny pokrojonej w plasterki na sylwestrowym przyjęciu może pojawić się szynka zwinięta w rulonik i nadziana twarożkiem. Podobny zabieg można zastosować przy wędzonym łososiu. Sycąca i bardzo smaczna przekąska.
Na ciepło możemy podać zapiekanki albo tosty z żółtym serem. Wszystko można przygotować wcześniej, a zapiec w odpowiednim momencie. Podać z gorącym czerwonym barszczem. Jeżeli jedno ciepłe danie to za mało można pomyśleć o zapiekance albo lasagne. Plusem takich dań jest to, że przygotowujemy je przed przyjęciem i później w trakcie zabawy nie stoimy przy garnkach, ale spędzamy czas razem z gośćmi. Ta samą zasadą należy kierować się przy wyborze deseru. Możemy przygotować na przykład szarlotkę i podać ją sylwestrowym gościom na ciepło z lodami. Albo postawić na same lody, które podamy razem z owocami i bakaliami.
Znacie jakieś inne przepisy na fajne przekąski? Podzielcie się nimi w komentarzach.