Mazurek – przepis

Wielkanoc     dodano 2015-11-02
ocena

Według tradycji na każde święto przypadają specyficzne, specjalnie przygotowywane, potrawy i ciasta. Zwykle są to potrawy smaczne, lubiane, cieszące się niesłabnącą sympatią. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W którym z polskich domów nie jadło się typowego żurku, uszek z grzybami lub świątecznego mazurka. Pomimo że potrawy te są typowe, to nigdy nam się nie znudzą – są częścią tradycji, a bez nich święta byłyby niepełne.

Mazurek – przepis

photoxpress.com

Jak zrobić mazurka na święta wielkanocne?

Będzie potrzebne:

400 g mąki,
kostka masła,
150 g cukru pudru,
ok. 100 g zwykłego cukru,
5 jajek (podzielonych na białka i żółtka),
ok. 100 g wiórków kokosowych.

Najpierw trzeba rozdzielić jajka – osobno białka, osobno żółtka. Żółtek wystarczyłoby nawet 2 -3, ale aby nie marnować można użyć wszystkich pięciu.

Mąkę, masło (miękkie, ale nie stopione), żółtka i cukier puder zagniatamy na ciasto. Nie powinno być zbyt tłuste i klejące, wtedy należy dodać mąki. Nie powinno być też za kruche – wtedy należy dodać nieco masła. Ciasto powinno mieć idealną konsystencję – nie kleić się, być lekko kruche, dość ciężkie.

Ciasto formujemy w kulę i na chwilę odkładamy do lodówki. W tym czasie robimy pianę z białek. Piany im więcej tym lepiej, dlatego 5 białek to minimum. Ubijamy pianę na sztywno (sprawdzamy to odwracając miskę z pianą do góry dnem – jest to ryzykowny, ale najlepszy sposób), a następnie dodajemy do niej cukier (zwykły) oraz wiórki kokosowe i mieszamy razem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na ciasto wykładamy pianę i mazurek jest gotowy do pieczenia. Wkładamy go do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Jeśli piana się za bardzo przypieka – można ją przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu  mazurek można dowolnie przystroić.

Znacie inny przepis na mazurek? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ
Pasztet wielkanocny - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Ciasteczka na Wielkanoc - przepisy

Ciasteczka na Wielkanoc - przepisy

Katarzyna Olchowska / 2011-05-26 10:42:49

Dieta Dukana - przepisy Wielkanocne

Dieta Dukana - przepisy Wielkanocne

Katarzyna Olchowska / 2011-05-27 11:55:56

Jak zrobić pisanki marmurkowe?

Jak zrobić pisanki marmurkowe?

Katarzyna Olchowska / 2011-04-18 15:25:13

Pasztet wielkanocny - przepis

Pasztet wielkanocny - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-16 15:21:40