Pascha - przepis

Wielkanoc    
ocena

Pascha to słodka wielkanocna potrawa. Pochodzi z kuchni ukraińskiej lub rosyjskiej. Przygotowuje się ją z twarogu lub z mleka, śmietany, cukru, wanilii i dodatkiem bakalii. Jest wiele przepisów na paschę. W większości powtarzają się, oprócz wyżej wymienionych składników, masło, żółtka.

Pascha - przepis

photoxpress.com

Pascha na wielkanocnym stole pojawia się teraz rzadziej. Wynika to zapewne z tego, że przyrządzenie tej potrawy jest dość trudne, ale zapewniamy, że jak najbardziej możliwe. Składniki paschy powinniśmy mieszać ręcznie, miksery odstawiamy na półkę. Ważne jest także z jakiego twarogu korzystamy. Musi być świeży i tłusty. Kiedyś gospodynie robiły twaróg same, stąd brał się niepowtarzalny smak paschy. Dziś musimy radzić sobie kupując gotowy produkt. Oczywiście pascha wyjdzie nam nawet jeśli użyjemy miksera i kupnego sera, ale jeśli chcemy przyrządzić tradycyjną wielkanocną potrawę, możemy spróbować sił w tradycyjnej kuchni.

Czego potrzebujemy do zrobienia paschy?

Będzie potrzebne:

pół kilograma twarogu
kostkę masła
trzy żółtka
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
szklankę śmietany (dobrze, żeby była tłusta)
bakalie (np. migdały, rodzynki, orzechy i kandyzowane owoce)

UWAGA!

Tradycyjna pascha była kiedyś obowiązkowym daniem na wielkanocnym stole. Główne składniki paschy to jaja i mleko, które w świątecznej symbolice miały nawiązywać do wiosennego odrodzenia się przyrody i życia. Paschy przygotowywano tylko na Wielkanoc. Warto pamiętać o tym słodkim daniu, bo jest może kaloryczne, ale jest to bez wątpienia niezwykle smaczny deser.

Zaczynamy powoli ucierać ser z masłem, żółtkami i cukrem. Dodajemy kolejne porcje składników i mieszamy je. Na końcu dodajemy śmietanę i bakalie. Z otrzymanej masy układamy stożek albo korzystamy z foremek (kształy zależą od nas). Gotowy deser wyjmiemy z foremki bez problemu jeśli wyścielimy ją gazą. Pojemniki z paschą wstawiamy do lodówki, bo paschy się wprawdzie nie piecze, ale trzeba ją schłodzić w lodówce przynajmniej 12 godzin.

W niektórych przepisach zamiast twarogu do przygotowania paschy wykorzystywane jest mleko. Mleko gotujemy z wanilią. Do gorącego mleka dodajemy żółtka i śmietanę. Kiedy składniki dokładnie wymieszają się, odstawiamy do ostygnięcia, wlewamy do woreczka i zostawiamy na noc do ścieknięcia. Rano mamy gotowy serek. Dodajemy do niego kolejne składniki: roztopine masło, bakalie, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Z gotową masą postępujemy tak jak w pierwszym przykładzie.

Znacie inne przepisy na paschę? Podzielcie się nimi! :)

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy