Pasztet wielkanocny - przepis

Wielkanoc     dodano 2015-10-27
ocena

Kolejne tradycyjne danie, nieco zapomniane, to typowy, wielkanocny pasztet. Jest to klasyczny pasztet mięsny. Niektórzy na święta robią pasztety z królika, które niewątpliwie są pyszne, ale ponieważ nie każdy ma dostęp do króliczego mięsa, proponujemy przepis na pasztet wieprzowo–drobiowy.

Pasztet wielkanocny - przepis

sxc.hu

Do wykonania tradycyjnego pasztetu

Będzie potrzebne:

1,5 kg łopatki wieprzowej,
750 g surowego boczku,
500 g wątróbki cielęcej lub drobiowej,
2 suche bułki,
1 cebula,
2 duże marchewki,
1 seler,
3–4 listki laurowe,
7–8 ziaren ziela angielskiego,
sól, imbir, gałka muszkatołowa,
4 jajka.

Mięso kroimy, podobnie boczek. Wkładamy do zimnej wody, dodajemy warzywa w całości i gotujemy do miękkości, tak jak rosół. Do gotowania dodajemy listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, ale nie wszystkie. Wystarczą 2–3. Oczywiście należy zbierać szumowiny i całość gotować tyle, ile klasyczny rosołek.

Kiedy rosół się gotuje, kroimy wątróbkę. Potem dusimy ją 10 min. w wywarze z mięsa (w kilku łyżkach wywaru). Z pozostałego rosołu wyciągamy warzywa i mięso, namaczamy w nim bułki. Muszą nasiąkać około 5 minut.

Ugotowane mięso, które wyjęliśmy z wywaru musi wystygnąć, tak samo podduszona wątróbka. Ostudzone mięso i wątróbkę mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Do nich dodajemy bułki, które mielimy na końcu i tylko jeden raz. Do   masy mięsnej dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i zagniatamy jak ciasto. Wyrobione przekładamy do natłuszczonych keksówek i pieczemy około godziny w 200 st. C.

Pasztet jest gotowy, kiedy jest podpieczony, rumiany i bez problemu można go kroić.

Znacie inny przepis na pasztet na Wielkanoc? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ
Szynka na Wielkanoc – przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Ciasteczka na Wielkanoc - przepisy

Ciasteczka na Wielkanoc - przepisy

Katarzyna Olchowska / 2011-05-26 10:42:49

Dieta Dukana - przepisy Wielkanocne

Dieta Dukana - przepisy Wielkanocne

Katarzyna Olchowska / 2011-05-27 11:55:56

Jak zrobić pisanki marmurkowe?

Jak zrobić pisanki marmurkowe?

Katarzyna Olchowska / 2011-04-18 15:25:13

Pasztet wielkanocny - przepis

Pasztet wielkanocny - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-16 15:21:40