Sernik wielkanocny - przepis

Wielkanoc    
ocena

W serniku znajdziemy wszystko, co najlepsze: dużo bakalii, twaróg i różne dodatki, które znajdą się w przepisie. Na wielkanocnym stole sernik musi się koniecznie pojawić. Może to być słynny sernik wiedeński, sernik z puszystą pianką albo sernik na makowcu. Wersji jest wiele, ale smak jeden... niepowtarzalny i zawsze niezwykły.

Sernik wielkanocny - przepis

sxc.hu

Jest niewiele osób, które sernika nie lubią, Nawet panie na niekończących się dietach, przy serniku pozwalają sobie na chwilę zapomnienia. Klasycznym wydaniem ciasta jest sernik wiedeński. Do jego przygotowania potrzebujemy: kilograma sera, 8 żółtek, 4 białka, pół kostki masła, 2 łyżek budyniu waniliowego, 1 łyżki mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego, półtorej szklanki cukru pudru i bakalii.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od dokładnego zmiksowania masła, cukru pudru, cukru waniliowego i żółtek. Kiedy mamy już jednolitą masę, rozpoczynamy powoli dodawać ser i dalej miksujemy. Z białek ubijamy pianę. Do gotowej masy serowej dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy delikatnie z pianą. Na koniec wsypujemy bakalie. Masę wlewamy do blachy (wcześniej trzeba nasmarować ją tłuszczem ) i pieczemy przez 70 minut w 180 stopniach.

Sernikiem, który podbił już niejedno podniebienie, jest sernik z rosą, ciasto znane także jako sernik „Łzy Wałęsy”. Składa się on z trzech części: placek, ser i na górze piana. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 3 szklanek mąki, 3 żółtek, szklanki cukru, kostki margaryny, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Kolejną warstwą jest masa serowa. Składa się ona z: 3 kostek twarogu, szklani cukru, 3 całych jajek, 1 budyniu waniliowego, pół szklani oleju, soku z 1 cytryny i pół litra mleka. Pianę na górę ciasta ubijamy z 3 białek i 3/4 szklanki cukru.

Ciasto ugniatamy ze wszystkich składników. Masę przygotowujemy, mieszając ze sobą kolejne składniki, mleko dodajemy na końcu. Masa ma być rzadka. Kiedy jest już gotowa, wylewamy całość na ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut i wlewamy ubitą pianę. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu sernik odstawiamy. Następnego dnia pojawi się na nim słynna rosa lub jak kto woli – „łzy Wałęsy".

Wariacji na temat sernika jest naprawdę dużo. Ser możemy połączyć z makiem, herbatnikami, wiórkami kokosowymi, migdałami i brzoskwiniami. W niektórych przepisach pojawia się także opcja wymieszania sera z ziemniakami. Nieważne, jak sernik przygotujemy, najważniejsze, by pojawił się świątecznym stole, bo sernik to ciasto typowo wielkanocne.

Znacie inne przepisy na wyjątkowe serniki wielkanocne? Podzielcie się nimi!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy