Żur wielkanocny - przepis

Wielkanoc     dodano 2015-11-03
ocena

Żurek to tradycyjna, smaczna i pożywna polska zupa kojarzona najczęściej z okresem Świąt Wielkanocnych. Przepisy na niego różnią się między sobą w zależności od regionu, w którym się go gotuje. Jednak bez względu na to, skąd pochodzi przepis, niezmiennie jego podstawę stanowi charakterystyczny zakwas z mąki oraz jajka, ziemniaki i biała kiełbasa. I choć współcześnie nieco odchodzi się już od tradycji i specjalny zakwas do żurku kupuje się w sklepach, nadal w wielu domach przygotowuje się go od podstaw.

Żur wielkanocny - przepis

sxc.hu

Do przygotowania tradycyjnego żuru potrzebne jest:

Będzie potrzebne:

pół litra zakwasu,
półtora litra wywaru z mięsa i warzyw,
spory kawałek wędzonego boczku,
kawałek szynki,
dwa pętka białej kiełbasy,
3 jajka,
2 suszone grzyby,
3 liście laurowe,
2 małe cebulki,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżki chrzanu,
1 łyżka pszennej mąki,
3 łyżki śmietany,
ziemniaki,
sól i pieprz do smaku

Natomiast do przygotowania tradycyjnego i naturalnego zakwasu potrzebne jest:

niecałe półtora kilograma mąki żytniej razowej,
2 ząbki czosnku,
3 ½ litra wody,
1 liść laurowy,
kromka razowego chleba

Ponieważ żurek to w pierwszej kolejności zakwas, należy przygotować go już dużo dużo wcześniej przed przystąpieniem do gotowania zupy. W tym celu należy przegotować i wystudzić wodę. Następnie w dużym, glinianym naczyniu wymieszać z letnią wodą mąkę, zgnieciony czosnek, kromkę chleba i liść laurowy. Tak przygotowany roztwór należy pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Po tym czasie zakwas można przelać do butelek lub słoików i przechowywać w lodówce, maksymalnie dwa tygodnie.

Mając już przygotowany zakwas, można gotować żur. Najpierw należy zagotować wywar mięsno-warzywny. Następnie wrzucić do niego mięso i dodać drobno posiekaną cebulkę, przyprawy, oczyszczone grzyby oraz rozmieszaną wcześniej ze śmietaną i zakwasem mąkę. Całość gotować tak długo, aż nieco zgęstnieje. Następnie zupę można przyprawić solą i pieprzem oraz chrzanem. Przed podaniem należy ugotować białą kiełbasę, jajka oraz ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki, a jajka w ćwiartki i wkładać po trochu do każdego talerze przed nalaniem zupy.

Znacie inny przepis na żur wielkanocny? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Ciasteczka na Wielkanoc - przepisy

Ciasteczka na Wielkanoc - przepisy

Katarzyna Olchowska / 2011-05-26 10:42:49

Dieta Dukana - przepisy Wielkanocne

Dieta Dukana - przepisy Wielkanocne

Katarzyna Olchowska / 2011-05-27 11:55:56

Jak zrobić pisanki marmurkowe?

Jak zrobić pisanki marmurkowe?

Katarzyna Olchowska / 2011-04-18 15:25:13

Pasztet wielkanocny - przepis

Pasztet wielkanocny - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-16 15:21:40