Chłodnik litewski - przepis

Zupy    
ocena

W upalne lato jedzenie jest ostatnią rzeczą o jakiej myślimy. Nie, jednak nie – ostatnią jest gotowania. Pomimo szczerej niechęci jaką darzymy wtedy kuchnię, coś trzeba jeść… Dlatego wymyślono chłodniki – szybkie, bezproblemowe, podawane, jak nazwa wskazuje, chłodne. Jednym ze znanych chłodników jest chłodnik litewski. Warto go spróbować, bo raczej nikt nie żałuje.

Chłodnik litewski - przepis

sxc.hu

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na małe kostki. Botwinę gotujemy (i tylko botwinę!). Filet z kurczaka kroimy w kostkę i lekko obsmażamy na oliwie. Doprawiamy go solą i pieprzem, aby miał smak, ponieważ kurczak jest bardzo delikatnym mięsem, dla wielu osób smaku pozbawionym.

chłodnik pomidorowyFot. kalejdoskopsmakow.pl

Kiedy te dwa składniki będziemy mieli gotowe, a resztę przebraną, pokrojoną i gotową możemy przystąpić do właściwych działań. Kefir mieszamy ze śmietaną, dodajemy do niego ogórka, ugotowaną botwinę, rzodkiewki, całą posiekaną zieleninę, kawałki kurczaka. Doprawiamy koncentratem barszczu, tak aby uzyskać lekko różowy kolor, sokiem z cytryny, znów solą i pieprzem. Można dodać jeszcze czosnku, jeśli ktoś lubi.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i bułką. Jajko może być świeże – ciepłe, jak i chłodne, ugotowane wcześniej.

Będzie potrzebne:

pierś z kurczaka (to czy podwójna czy pojedyncza zależy od ilości osób, dla których robimy zupę, podam składniki na pojedynczą)
3 kubki kefiru (duże, 0,5 litrowe)
mały kubeczek kwaśniej śmietany
12% pęczek botwiny
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
duży ogórek (taki, jak na mizerię)
3 -4 rzodkiewki
sól, pieprz,
cukier, sok z cytryny – po szczypcie/łyżeczce
koncentrat z barszczu czerwonego (szklanka)
no i jajka – do podania, bo chłodnik podajemy jak żurek – z jajkiem.

Znacie inny przepis na chłodnik litewski? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Czernina - przepis

Czernina - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska