Zupy serwowane są z najróżniejszymi dodatkami. Poniższe pomysły pozwolą ci wyjść poza makaronową klasykę.
1. Zacierka – otrzymywana przez rozskubanie na małe kawałeczki (lub starcie na grubej tarce) twardego ciasta makaronowego.
2. Makaron – najczęściej jajeczny, który jest bardziej miękki i lepiej przechodzi smakiem zupy.
3. Groszek ptysiowy – małe kulki z ciasta ptysiowego, pieczone w piekarniku.
4. Groszek naleśnikowy – krople ciasta naleśnikowe, smażone w głębokim tłuszczu, a następnie odsączone np. na papierowym ręczniku.
5. Grzanki – kostki pszennej bułki lub innego pieczywa, podpieczone w piekarniku lub zrumienione na suchej patelni. Można je posypać tymiankiem, czosnkiem granulowanym lub ziołami prowansalskimi, a w wersji na słodko – zrobić je z chałki i podsypać cynamonem.
5. Grzanki zapiekane – kromki bagietki, wecka czy innego pieczywa, posypane tartym serem żółtym i ziołami, zapieczone w piekarniku.
6. Paszteciki drożdżowe, krucho-drożdżowe lub z ciasta francuskiego – z nadzieniem z kapusty słodkiej lub kiszonej, pieczarek, soczewicy lub mięsa (można wykorzystać mięso, które posłużyło do sporządzenia zupy).
7. Kluski kładzione z gęstego ciasta naleśnikowego.
8. Kluski lane z rzadkiego ciasta naleśnikowego.
9. Kluski Baby Jagi z kaszy krakowskiej z pietruszką.
10. Makaron z naleśników pokrojonych w wąskie paseczki.
11. Kruche paluszki z kminkiem i gruboziarnistą solą.
12. Uszka z grzybami lub z kapustą.
13. Ziemniaki gotowane, podawane w całości, w kawałkach lub tłuczone.
14. Pulpety mięsne lub rybne.
Uwaga!
Generalnie zasada doboru dodatku do rodzaju zupy jest prosta: zupy-kremy lubią dodatki pływające i chrupiące, zupy z warzywami – makaron, ziemniaki lub ryż, zaś klarowne dobrze komponują się z pierożkami. Tak naprawdę jednak ogranicza Cię jedynie twoja wyobraźnia, smak i upodobania stołowników.
A co Wy najczęściej „wrzucacie” do zupy? I co najchętniej z niej „wyławiacie”? 🙂 Podzielcie się swoimi pomysłami!