Dodatki do zup czystych, kremów, warzywnych

Zupy    
ocena

Zupa to potrawa płynna lub półpłynna, najczęściej będąca wywarem z mięsa, kości, warzyw, owoców lub grzybów. Dzięki temu, że składniki są gotowane dłuższy czas, zmienia się ich struktura białkowa, wydzielają się nowe składniki, nie występujące w surowym produkcie - a przede wszystkim stają się łatwiej przyswajalne dla człowieka. Zupy są zatem ważnym elementem zbilansowanej diety. Są lekkostrawne, nadają się dla rekonwalescentów i chorych, a czasem działają jak lekarstwo - potwierdzone jest na przykład, że prawdziwy rosół z kury działa przeciwwirusowo.

Dodatki do zup czystych, kremów, warzywnych

sxc.hu

Zupy serwowane są z najróżniejszymi dodatkami. Poniższe pomysły pozwolą ci wyjść poza makaronową klasykę.

1. Zacierka - otrzymywana przez rozskubanie na małe kawałeczki (lub starcie na grubej tarce) twardego ciasta makaronowego.

2. Makaron - najczęściej jajeczny, który jest bardziej miękki i lepiej przechodzi smakiem zupy.

3. Groszek ptysiowy - małe kulki z ciasta ptysiowego, pieczone w piekarniku.

4. Groszek naleśnikowy - krople ciasta naleśnikowe, smażone w głębokim tłuszczu, a następnie odsączone np. na papierowym ręczniku.

5. Grzanki - kostki pszennej bułki lub innego pieczywa, podpieczone w piekarniku lub zrumienione na suchej patelni. Można je posypać tymiankiem, czosnkiem granulowanym lub ziołami prowansalskimi, a w wersji na słodko - zrobić je z chałki i podsypać cynamonem.

5. Grzanki zapiekane - kromki bagietki, wecka czy innego pieczywa, posypane tartym serem żółtym i ziołami, zapieczone w piekarniku.

6. Paszteciki drożdżowe, krucho-drożdżowe lub z ciasta francuskiego - z nadzieniem z kapusty słodkiej lub kiszonej, pieczarek, soczewicy lub mięsa (można wykorzystać mięso, które posłużyło do sporządzenia zupy).

7. Kluski kładzione z gęstego ciasta naleśnikowego.

8. Kluski lane z rzadkiego ciasta naleśnikowego.

9. Kluski Baby Jagi z kaszy krakowskiej z pietruszką.

10. Makaron z naleśników pokrojonych w wąskie paseczki.

11. Kruche paluszki z kminkiem i gruboziarnistą solą.

12. Uszka z grzybami lub z kapustą.

13. Ziemniaki gotowane, podawane w całości, w kawałkach lub tłuczone.

14. Pulpety mięsne lub rybne.

UWAGA!

Generalnie zasada doboru dodatku do rodzaju zupy jest prosta: zupy-kremy lubią dodatki pływające i chrupiące, zupy z warzywami - makaron, ziemniaki lub ryż, zaś klarowne dobrze komponują się z pierożkami. Tak naprawdę jednak ogranicza Cię jedynie twoja wyobraźnia, smak i upodobania stołowników.

A co Wy najczęściej "wrzucacie" do zupy? I co najchętniej z niej "wyławiacie"? :) Podzielcie się swoimi pomysłami!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Czernina - przepis

Czernina - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska