Wchodzi w skład jarzynowych sałatek, surówek i zup. Można podawać ją gotowaną z groszkiem w zagęszczanym beszamelem sosie, glazurowaną z masłem, smażoną w sezamowej panierce, pieczoną wraz z mięsem w różnorodnych zapiekankach, czy w postaci zupy krem.
Do wykonania najprostszej zupy krem z marchwi będzie potrzebne:
1 kg marchewki
1 szklanka mięsnego bądź warzywnego bulionu
1 łyżka masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, czarny zmielony pieprz
W rondelku rozpuścić masło. Marchewki obrać, pokroić w cienkie plastry, poddusić 2-3 minuty na maśle, zalać bulionem, przykryć i ugotować do miękkości. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną. Rozłożyć do miseczek, podawać.
Tak przygotowana zupa będzie miała typowy marchewkowy smak. Jeśli jednak zależy nam na jego wzbogaceniu, możemy pomyśleć o dodaniu takich składników jak: imbir, topiony śmietankowy serek, curry, zmielona kolendra czy inne warzywa. Do ugotowania tak wzbogaconej zupy krem z marchewki będzie potrzebne:
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
mały kawałek świeżego imbiru (ok.3 cm)
600 g marchewki
2-3 ziemniaki
300 ml bulionu
sól, czarny zmielony pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w rondlu. Zeszklić na nim pokrojoną cebulę, dodać ząbek czosnku i świeży imbir starty na drobnej tarce. Podsmażać 2- 3 minuty, dołożyć warzywa, poddusić je ok. 3 minuty, następnie zalać wszystko bulionem i gotować pod przykryciem aż do miękkości warzyw – ok. 15-20 minut. Następnie zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać z pszennymi grzankami.
Znacie inny przepis na krem marchewkowy? Podzielcie się nim z nami.