Wykonanie:
400 g posiekanego pora,
0,6 litra bulionu warzywnego,
2 cebule dymki,
100 g sera mozzarella,
3 łyżki masła,
100 mililitrów śmietany kremówki 36%,
pieprz ziołowy,
gałka muszkatołowa.
-
Krok pierwszy
Posiekane cebule, podsmaż na rozgrzanym maśle na patelni, po 5 minutach dodaj posiekanego pora.
-
Krok drugi
Całość duś kilkanaście minut mieszając do czasu do czasu.
-
Krok trzeci
Do bulionu dodaj pora i cebulę z patelni.
-
Krok czwarty
Całość podgrzej i gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
-
Krok piąty
Gdy zupa ostygnie, zmiksuj ją blenderem.
-
Krok szósty
Następnie podgrzej ponownie zupę, dodaj śmietanę oraz starty na małych oczkach ser. Dopraw do smaku.
-
Krok siódmy
Podawaj z grzankami lub posiekanym szczypiorkiem.
Znacie inny przepis na krem porowy? Podzielcie się nim z nami.