Krem z groszku to bardzo prosta zupa, która zachęci do jedzenia każdego niejadka. Jest lekko słodkawa, ma gładką konsystencję, dlatego zadowoli nie tylko wytrawnego smakosza, ale i opornego niejadka.
Wykonanie:
0,75 l bulionu warzywnego,
3 szklanki groszku,
cebula,
2 łyżki masła,
sól,
szczypta cukru.
-
Krok pierwszy
W garnku należy rozpuścić dwie łyżki masła, dodać posiekaną drobno cebulę i 3 szklanki groszku, wymieszać i gotować przez chwilkę.
-
Krok drugi
Po kilku minutach dodać bulion, całość gotować około 10 – 15 minut, następnie dokładnie zmiksować blenderem tak, aby nie zostały żadne skórki, dodać sól i szczyptę cukru.
Krem groszkowy można również podawać w pikantnej odmianie. Doskonale pasują do niego pieprz cayenne czy chilli. Tak zielona zupa aż prosi się o kontrastową dekorację, taką jak na przykłąd kilka plasterków czerwonej papryki oraz kleks białej śmietanki czy – w chudszej wersji – jogurtu.
Znacie inny przepis na krem z zielonego groszku? Podzielcie się nim z nami.