Wykonanie:

500 g kalafiora,

krem z kalafiora

0,5 litra bulionu warzywnego,

200 ml mleka,

250 ml śmietany do zup 18%,

średniej wielkości cebula,

2 ząbki czosnku,

2 średnie ziemniaki,

biała część pora, 2

łyżki masła,

łyżka chrzanu,

łyżka cytryny,

natka pietruszki.

  • Krok pierwszy

    Drobno posiekany por, cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym maśle w dużym garnku.

  • Krok drugi

    Ziemniaka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wraz z różyczkami kalafiora wrzuć do garnka, zwiększ ogień.

  • Krok trzeci

    Całość zalej bulionem oraz mlekiem, gotuj przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.

  • Krok czwarty

    Pozostaw pod przykryciem na około 20 minut, następnie zmiksuj dokładnie blenderem, dodaj cytrynę, śmietanę i łyżkę chrzanu – wymieszaj. Podgrzej ponownie, ale nie gotuj.

  • Krok piąty

    Podawaj z grzankami lub natką pietruszki.

  • Znacie inny przepis na krem z kalafiora? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKrem z groszku – przepis
Następny artykułKrem z cukinii – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here