Wykonanie:
2 litry bulionu warzywnego,
500 g pieczarek,
cebula,
łyżka masła,
2 łyżki mąki,
250 g śmietany 18% do zup,
sól, pieprz, natka pietruszki.
-
Krok pierwszy
Obrane i umyte pieczarki należy pokroić drobno wraz z cebulą.
-
Krok drugi
Następnie poddusić całość chwilę na maśle i dodać do bulionu, który należy zagotować.
-
Krok trzeci
Mąkę z 5 łyżkami wody należy starannie wymieszać i dodać do wywaru z pieczarkami i cebulą.
-
Krok czwarty
Gotować około 5 minut i zmiksować, następnie znowu zmiksować i dodać śmietanę.
-
Krok piąty
Gotować kilka minut. Dodać przyprawy do smaku. Podawać z posiekaną pietruszką.
Znacie inny przepis na krem pieczarkowy? Podzielcie się nim z nami.