Wykonanie:

100 g czerwonej soczewicy,
0,5 litra bulionu warzywnego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 marchewki,
puszka pomidorów bez skórki,
śmietana 18%,
łyżka świeżej posiekanej kolendry,
sok z połowy cytryny,
zmielona kolendra,
zmielona kurkuma.

  • Krok pierwszy

    Soczewicę przepłucz w wodzie i odsącz. Posiekaną cebulę wraz z całym czosnkiem i pokrojoną marchewkę zalej bulionem.

  • Krok drugi

    Gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

  • Krok trzeci

    Dodaj pomidory, gotuj jeszcze 15 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.

  • Krok czwarty

    Na rozgrzanej oliwie lekko podsmaż zieloną kolendrę i kminek, następnie dodaj do zupy.

  • Krok piąty

    Wszystko dopraw solą i cytryną, dodaj śmietany według uznania.

  • Znacie inny przepis na krem z soczewicy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCannelloni wegetariańskie – przepis
Następny artykułJakie oleje do włosów?

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here