Wykonanie:
100 g czerwonej soczewicy,
0,5 litra bulionu warzywnego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 marchewki,
puszka pomidorów bez skórki,
śmietana 18%,
łyżka świeżej posiekanej kolendry,
sok z połowy cytryny,
zmielona kolendra,
zmielona kurkuma.
-
Krok pierwszy
Soczewicę przepłucz w wodzie i odsącz. Posiekaną cebulę wraz z całym czosnkiem i pokrojoną marchewkę zalej bulionem.
-
Krok drugi
Gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
-
Krok trzeci
Dodaj pomidory, gotuj jeszcze 15 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.
-
Krok czwarty
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmaż zieloną kolendrę i kminek, następnie dodaj do zupy.
-
Krok piąty
Wszystko dopraw solą i cytryną, dodaj śmietany według uznania.
Znacie inny przepis na krem z soczewicy? Podzielcie się nim w komentarzu.