Podstawą jest, aby do krupniku nie dodawać zbyt dużo kaszy. Ponieważ pęcznieje ona stopniowo, początkowo może się wydawać, że jest jej mało, jednak kiedy napęcznieje z zupy może zrobić się gęsta masa składająca się głównie z kaszy. Dlatego na 2 litry wywaru należy użyć nie więcej niż pół szklanki kaszy.
Do przygotowania pysznej zupy
kilka suszonych grzybów,
skrzydełka z kurczaka,
marchewka,
pół małego selera,
ziemniaki,
drobna kasza jęczmienna,
pietruszka,
duża cebula,
śmietana do zup,
kostka rosołowa,
pieprz,
ziele angielskie,
listek laurowy,
koperek i natka pietruszki.
Zamiast kurczaka można również użyć kości schabowe, odrobinę surowej wołowiny lub kawałek chudej wieprzowiny, w zależności od upodobań.
Mięso lub kości należy dokładnie wymyć i opłukać, włożyć do większego garnka i zalać wodą, aby je przykryła. Kiedy na powierzchni wywaru wytworzy się osad, należy go zebrać i wrzucić warzywa, obrane i dokładnie umyte, ale w kawałku. Takie znacznie lepiej oddają smak, pokroić można je później, po ugotowaniu. Jedynie ziemniaki należy pokroić w niewielką kostkę i wrzucić do garnka.
Do gotującej się zupy dodać również pokrojone grzybki, opaloną na ogniu cebulkę, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Po ugotowaniu, kiedy mięso i warzywa będą już miękkie, wyjąć je z garnka. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, warzywa zetrzeć na tarce do jarzyn i wrzucić do zupy. Następnie do całości wsypać 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej i gotować do miękkości ciągle mieszając.
Na samym końcu do zupy dodać kilka łyżek śmietany. W tym celu należy odlać odrobinę zupy do miseczki, dodać śmietanę, rozmieszać i wlać do całości zupy, wtedy śmietana się nie zetnie. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można ją nieco zagęścić wodą rozmieszaną z mąką i przyprawić do smaku solą i pieprzem lub wrzucić kostkę rosołową. Przed podaniem na talerzach posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Można podawać z chlebem lub chrupiącymi grzankami.
Znacie inny przepis na krupnik? Podzielcie się nim w komentarzach.