Podstawą jest, aby do krupniku nie dodawać zbyt dużo kaszy. Ponieważ pęcznieje ona stopniowo, początkowo może się wydawać, że jest jej mało, jednak kiedy napęcznieje z zupy może zrobić się gęsta masa składająca się głównie z kaszy. Dlatego na 2 litry wywaru należy użyć nie więcej niż pół szklanki kaszy.

Do przygotowania pysznej zupy

kilka suszonych grzybów,
skrzydełka z kurczaka,
marchewka,
pół małego selera,
ziemniaki,
drobna kasza jęczmienna,
pietruszka,
duża cebula,
śmietana do zup,
kostka rosołowa,
pieprz,
ziele angielskie,
listek laurowy,
koperek i natka pietruszki.
Zamiast kurczaka można również użyć kości schabowe, odrobinę surowej wołowiny lub kawałek chudej wieprzowiny, w zależności od upodobań.

Mięso lub kości należy dokładnie wymyć i opłukać, włożyć do większego garnka i zalać wodą, aby je przykryła. Kiedy na powierzchni wywaru wytworzy się osad, należy go zebrać i wrzucić warzywa, obrane i dokładnie umyte, ale w kawałku. Takie znacznie lepiej oddają smak, pokroić można je później, po ugotowaniu. Jedynie ziemniaki należy pokroić w niewielką kostkę i wrzucić do garnka.

Do gotującej się zupy dodać również pokrojone grzybki, opaloną na ogniu cebulkę, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Po ugotowaniu, kiedy mięso i warzywa będą już miękkie, wyjąć je z garnka. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, warzywa zetrzeć na tarce do jarzyn i wrzucić do zupy. Następnie do całości wsypać 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej i gotować do miękkości ciągle mieszając.

Na samym końcu do zupy dodać kilka łyżek śmietany. W tym celu należy odlać odrobinę zupy do miseczki, dodać śmietanę, rozmieszać i wlać do całości zupy, wtedy śmietana się nie zetnie. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można ją nieco zagęścić wodą rozmieszaną z mąką i przyprawić do smaku solą i pieprzem lub wrzucić kostkę rosołową. Przed podaniem na talerzach posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Można podawać z chlebem lub chrupiącymi grzankami.

Znacie inny przepis na krupnik? Podzielcie się nim w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułFaworki – przepis
Następny artykułMakowiec – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here