Krupnik - przepis

Zupy     dodano 2016-05-25
ocena

Krupnik to tradycyjna polska zupa, której podstawą jest kasza, najczęściej jęczmienna, nieco rzadziej pęczak. Pomimo że jest to zupa gotowana zwykle na wywarze mięsnym lub warzywnym, ze względu na dodatki w postaci ziemniaków, kaszy i kawałków mięsa, gdy zjemy ją jeszcze z chlebem doskonale sprawdzi się jako jednogarnkowe danie.

Krupnik - przepis

photoxpress.com

Podstawą jest, aby do krupniku nie dodawać zbyt dużo kaszy. Ponieważ pęcznieje ona stopniowo, początkowo może się wydawać, że jest jej mało, jednak kiedy napęcznieje z zupy może zrobić się gęsta masa składająca się głównie z kaszy. Dlatego na 2 litry wywaru należy użyć nie więcej niż pół szklanki kaszy.

Do przygotowania pysznej zupy

Będzie potrzebne:

kilka suszonych grzybów,
skrzydełka z kurczaka,
marchewka,
pół małego selera,
ziemniaki,
drobna kasza jęczmienna,
pietruszka,
duża cebula,
śmietana do zup,
kostka rosołowa,
pieprz,
ziele angielskie,
listek laurowy,
koperek i natka pietruszki.
Zamiast kurczaka można również użyć kości schabowe, odrobinę surowej wołowiny lub kawałek chudej wieprzowiny, w zależności od upodobań.

Mięso lub kości należy dokładnie wymyć i opłukać, włożyć do większego garnka i zalać wodą, aby je przykryła. Kiedy na powierzchni wywaru wytworzy się osad, należy go zebrać i wrzucić warzywa, obrane i dokładnie umyte, ale w kawałku. Takie znacznie lepiej oddają smak, pokroić można je później, po ugotowaniu. Jedynie ziemniaki należy pokroić w niewielką kostkę i wrzucić do garnka.

Do gotującej się zupy dodać również pokrojone grzybki, opaloną na ogniu cebulkę, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Po ugotowaniu, kiedy mięso i warzywa będą już miękkie, wyjąć je z garnka. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, warzywa zetrzeć na tarce do jarzyn i wrzucić do zupy. Następnie do całości wsypać 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej i gotować do miękkości ciągle mieszając.

Na samym końcu do zupy dodać kilka łyżek śmietany. W tym celu należy odlać odrobinę zupy do miseczki, dodać śmietanę, rozmieszać i wlać do całości zupy, wtedy śmietana się nie zetnie. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można ją nieco zagęścić wodą rozmieszaną z mąką i przyprawić do smaku solą i pieprzem lub wrzucić kostkę rosołową. Przed podaniem na talerzach posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Można podawać z chlebem lub chrupiącymi grzankami.

Znacie inny przepis na krupnik? Podzielcie się nim w komentarzach.

OCENA
4.13
OCEŃ PORADĘ
Rosół drobiowy - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-09-20 12:47:02

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-01-17 11:55:31

Krem z brokułów – przepis

Krem z brokułów – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-02-01 13:23:21

Moczka śląska - przepis

Moczka śląska - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-06-02 09:14:17