1 szalotka drobno pokrojona
1 duży dojrzały banan
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżka masła
50 g ryżu basmati
1/2 łyżeczki żółtego curry w proszku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
pół szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
180 ml naturalnego jogurtu sól do smaku
W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło i zeszklić na nim szalotkę. Dodać pokrojonego banana, imbir, ryż i przyprawy, i przez chwilkę podsmażać. Zalać drobiowym. bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut, po czym zupę zmiksować z dwoma łyżkami słodkiej śmietanki. Następnie przelać ją do garnka i delikatnie wymieszać z jogurtem. Nie podgrzewać za mocno, doprawić solą, podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Można posypać zupę grubo posiekanymi uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Poza taką dosyć egzotyczną zupą z bananów ciekawą i bardzo prostą w wykonaniu jest dryga zupa, na którą przepis znajdziecie poniżej.
1 dojrzały banan
1 szklanka mleka
1 laska cynamonu
1 rozdrobione ziarno kardamonu
pół laski wanilii
cukier do smaku
4 łyżki ugotowanego ryżu
Mleko zagotować z laską wanilii, cynamonem i kardamonem. Przecedzić, dodać cukier i pokrojonego drobno banana. Zmiksować przy pomocy blendera, dodać ryż i mieszając chwilkę pogrzać. Przelać do miseczki i podawać.
Która wersja bardziej przypada Wam do gustu? Znacie inne przepisy na zupę bananową? Podzielcie się nimi!