Zupa gulaszowa - przepis

Zupy     dodano 2015-11-02
ocena

Zupa gulaszowa jest klasyczną potrawą kuchni węgierskiej. Jest świetna na zimę – mięsna, gorąca i pikantna. Bardzo łatwo ją przygotować.

Zupa gulaszowa - przepis

pixabay.com

Do przygotowania zupy gulaszowej

Będzie potrzebne:

1 kg wołowiny, np. łopatka lub pręga,
1 czerwona papryka,
słoik papryki marynowanej,
mała puszka koncentratu pomidorowego,
papryczka chilli (lub kilka łyżek pikantnej papryki),
tymianek i rozmaryn,
1 cebula,
trochę oliwy,
kostka rosołowa.

Mięso kroimy w kostkę. To ważne, aby wołowinę kroić w poprzek włókien, bo inaczej będzie twarda i niesmaczna. Pokrojone mięso lekko podsmażamy na oliwie. Nie należy go solić. W przypadku nieodpowiedniego krojenia – stwardnieje. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do mięsa. Można przykryć pokrywką i dusić, można podsmażać na małym ogniu około kwadransa.

W dużym garnku gotujemy około 2 litry wody. Dodajemy do niej kostkę bulionową i podsmażone mięso z cebulą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Wołowina jest twardym mięsem – musi długo się gotować, nawet ponad godzinę. Dlatego z papryką nie musimy się spieszyć. Dopiero po upływie około 30 minut dodamy ją do zupy. Warto ją jednak od razu pokroić. Na mniej więcej równe kawałki kroimy świeżą papryką i marynowaną ze słoiczka. Drobno kroimy tylko papryczkę chilli.

Po ok. 30 minutach od początku gotowania zdejmujemy z zupy szumowiny, dodajemy paprykę i przecier pomidorowy, mieszamy, doprawiamy tymiankiem i rozmarynem, gotujemy, aż mięso zmięknie na małym ogniu. Zwykle trwa to kolejne pół godziny, ale zależy od tego, jakiego mięsa użyjemy. Jedyną metodą, by określić czas gotowania jest  spróbowanie mięsa.

Zupę gulaszową podajemy na gorąco z chlebem.

Znasz inny przepis na zupę gulaszową? Podziel się nim!

OCENA
1.50
OCEŃ PORADĘ
Zupa cytrynowa - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-09-20 12:47:02

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-01-17 11:55:31

Krem z brokułów – przepis

Krem z brokułów – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-02-01 13:23:21

Moczka śląska - przepis

Moczka śląska - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-06-02 09:14:17