Zupa meksykańska - przepis

Zupy    
ocena

Zupa meksykańska nieco przypomina zupę węgierską, nieco gulasz, nieco naszą zupę paprykową. Jest pikantna i jej znakiem rozpoznawczym jest mielone mięso, które jest rzadko spotykane w zupach. Jest zupą raczej zimową – podajemy ją bardzo gorąco, wrzącą nawet, a dodatkowo jej konkretny smak sprawia, że wydaje się jeszcze gorętsza. Rozgrzewa, syci, dobrze smakuje z chlebem.

Zupa meksykańska - przepis

sxc.hu

Cebulę musimy pokroić i zeszklić na oliwie, tak jak mięso. Mięso, zanim wrzucimy na patelnię lekko solimy i doprawiamy czosnkiem. Kiedy cebula się zezłoci, a mięso będzie gotowe, przekładamy je do garnka z bulionem. Gotujemy jakieś 15 minut, po czym dodajemy resztę składników – najpierw posiekaną bardzo drobno papryczkę chilli, parę minut po niej kukurydzę, fasolę i kiełki oraz przecier pomidorowy. Razem gotujemy jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem do smaku, ale z pieprzem radzę uważać i spróbować najpierw.

Do zupy smażymy grzanki, możemy zrobić je z serem, wtedy świetnie się komponują, ale łagodzą smak zupy. Można podać zupę z plackami tortilli, wtedy będzie jeszcze bardziej w stylu meksykańskim, zupełnie niespolszczonym.

Jeśli chcemy zrobić meksykańską zupę, ale z różnych względów wolimy łagodną – można zrezygnować z chilli.

Będzie potrzebne:

Do jej przygotowania wystarczy ½ kilo mięsa mielonego, najlepsze jest wołowe, a drobiowego wcale nie polecam w tym przypadku. Na taką ilość mięsa damy 2 cebule, puszkę czerwonej fasolki, puszkę kukurydzy, opakowanie kiełków (najlepiej sojowych lub z fasoli), kilka ząbków czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, papryczkę chilli. Do doprawienia wystarczy łyżka majeranku, sól i pieprz, a bazą będzie litr bulionu – może być z kostki (wołowej).

Znacie inny przepis na zupę meksykańską? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Czernina - przepis

Czernina - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska