Zupa miso - przepis

Zupy    
ocena

Podstawowym i charakterystycznym składnikiem zupy miso jest pasta miso, która pod pewnymi względami przypomina jogurt. Nie, nie jest robiona z mleka, nie występuje w setkach owocowych odmian, nie miesza się jej z musli.

Zupa miso - przepis

photoxpress.com

Jakie są więc cechy wspólne tych dwóch produktów? Oba zawierają specjalne szczepy bakterii, niezwykle korzystne dla zdrowia człowieka. Dlatego też pasty miso się nie gotuje, a jedynie dodaje do gotowej zupy - aby dobroczynnych bakterii nie zabić temperaturą.

Będzie potrzebne:

litr wody, 40 g wakame, suszonych wodorostów, 4 łyżki pasty miso, 100 g tofu, 1/3 łyżeczki dashi (bulionu granulowanego), 50 ml sake, do dekoracji: podprażony sezam.

1. Wodorosty zalej zimną wodą i zagotuj.

2. Tuż przez zawrzeniem wyjmij je łyżką cedzakową na talerz, a do wywaru dodaj dashi i dokładnie rozpuść.

3. Dodaj sake i gotuj, aż alkohol odparuje.

4. Następnie dodaj pastę miso i nie gotuj już, bo zniszczysz dobroczynne bakterie.

5. Do czarek nałóż pokrojonego w kostkę tofu i pokrojonych drobno, ugotowanych wodorostów.

6. Przygotowane czarki napełnij bulionem miso shiru i udekoruj sezamem.

Znacie inny przepis na zupę miso? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska

Krupnik - przepis

Krupnik - przepis

Joanna Białek

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka