Zupa ogórkowa - przepis

Zupy     dodano 2016-05-25
ocena

Tradycyjna, domowa zupa ogórkowa to nie tylko doskonały wstęp do sycącego dania głównego, to także niezastąpiony element diety małego niejadka. Ale nie tylko. Zupa ogórkowa, podobnie jak inne kwaśne zupy, doskonale zaostrza apetyt i wspomaga procesy trawienne. Ponadto wiele osób właśnie w niezastąpionej wodzie z ogórków kiszonych, a nawet w samej zupie, doszukuje się cudownego leku na poranne dolegliwości po mocno zakrapianym wieczorze.

Zupa ogórkowa - przepis

sxc.hu

O jeden sprawdzony, smaczny i uniwersalny przepis na zupę ogórkową trudno. Co więcej,  nie jest on potrzebny. Każda gospodyni ma swój własny przepis, często wyniesiony z  domu, przekazywany z pokolenia na pokolenie. To dlatego, szukając w Internecie na forach o gotowaniu, przepisów na zupę ogórkową znajdziemy całe setki, a każdy z nich zaczyna się od słów „A u mnie w domu robi się tak...”.

Będzie potrzebne:

1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka (zdarzają się również przepisy na zupę ogórkową przygotowaną na bulionie warzywnym, jednak zupa ugotowana na mięsie jest bardziej sycąca),
2 marchewki,
1 por,
1 pietruszkę,
1/2 małego selera,
4 ziemniaki,
łyżeczka masła,
kilka łyżek śmietany do zup (18%),
przyprawy do smaku (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy),
ogórki kiszone (celowo nie podajemy ilości, ponieważ zależy to od gustu i upodobań smakowych każdego z osobna, oczywiście im więcej ogórków, tym zupa bardziej kwaśna)

Mięso należy opłukać, zalać wodą i gotować. Wrzucić do mięsa obrane, umyte i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i odrobinę posolić. Gdy na powierzchni wody w garnku zbierze się osad, należy go zebrać. Jest to tzw. szum. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, dokładnie wymyć i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Pora dokładnie umyć i pokroić w krążki grubości około  2 centymetrów. Wszystko to włożyć do gotującego się mięsa i ziemniaków oraz dodać liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Ogórki kiszone, również starte na tarce do jarzyn, dodajemy na samym końcu, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Niektórzy dodają również do zupy nieco wody z ogórków, ale tylko wtedy jeżeli są to ogórki zaprawiane samodzielnie, a zupa mało kwaśna.  Kiedy po dodaniu ogórków zupa się zagotuje, należy przełożyć trochę do osobnego naczynia, wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy i ponownie zagotować. Na koniec wystarczy już jedynie przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem, podawać z chlebem lub chrupiącymi grzankami.

Znacie jakiś inny przepis na zupę ogórkową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
4.10
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-09-20 12:47:02

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-01-17 11:55:31

Krem z brokułów – przepis

Krem z brokułów – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-02-01 13:23:21

Moczka śląska - przepis

Moczka śląska - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-06-02 09:14:17