Zupa pieczarkowa - przepis

Zupy    
ocena

Zupa pieczarkowa to doskonały posiłek dla wszystkich smakoszy wszelkiego rodzaju przepisów wykonanych na bazie grzybów. Poniżej przedstawiamy tradycyjny przepis na tę znaną polską zupę, drugi nieco bardziej rozbudowany i urozmaicony.

Zupa pieczarkowa - przepis

sxc.hu

Do ich przygotowania

Będzie potrzebne:

I
30 dag pieczarek,
kilka ziemniaków,
1 mała cebulka,
kilka łyżek mąki,
kostka rosołowa,
bulion warzywny lub mięsny,
kilka łyżek śmietany,
zielenina (szczypiorek, natka pietruszki lub koperek).


II
1/2 kg pieczarek,
średniej marchewki,
małej pietruszki,
niewielkiego kawałka selera,
kawałka pora (około 20 cm),
1/3 kostki masła,
bulionu mięsnego,
około 5 ziemniaków,
śmietana oraz mąką do zagęszczenia

UWAGA!

Doskonałym uzupełnieniem każdego przepisu na zupę pieczarkową jest również świeży estragon. Należy dodać go do gotującego się bulionu, aby oddał swój aromat i smak.

I

Pieczarki należy dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. 1 małą cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać pieczarki. Do tego wsypać małą łyżeczkę mąki i delikatnie podsmażyć. Tak przygotowane składniki dodać do bulionu i po zagotowaniu dołożyć śmietanę uważając, aby się nie zważyła. Przed podaniem posypać na talerzu zieleniną i podawać z gotowanymi osobno, pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dla uzyskania mocniejszego i bardziej wyrazistego smaku zupy, siekaną nać pietruszki można dodać jeszcze w trakcie jej gotowania.

II

Wszystkie warzywa, poza ziemniakami i porem, należy zetrzeć na tarce do jarzyn. Masło rozpuścić na patelni, dołożyć do niego krojone warzywa i lekko poddusić, aby zmiękły. Po chwili dodać również cały kawałek pora, posolić do smaku i nadal dusić. Pod koniec dodać do warzyw drobno pokrojone pieczarki i przez cały czas delikatnie mieszać. Kiedy całość zacznie się ładnie rumienić, przełożyć do większego garnka, zalać bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować do miękkości. Na samym końcu należy wyjąć z zupy por, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, zagęścić mąką i przed podaniem posypać zieleniną.

 

Zupę pieczarkową możemy podawać nie tylko z ziemniakami, ale także z chlebem lub chrupiącymi złoto-brązowymi grzankami. Możemy również posypać niewielką ilością tartego żółtego sera.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska

Krupnik - przepis

Krupnik - przepis

Joanna Białek

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka