Zupa pieczarkowa - przepis

Zupy     dodano 2016-05-25
ocena

Zupa pieczarkowa to doskonały posiłek dla wszystkich smakoszy wszelkiego rodzaju przepisów wykonanych na bazie grzybów. Poniżej przedstawiamy tradycyjny przepis na tę znaną polską zupę, drugi nieco bardziej rozbudowany i urozmaicony.

Zupa pieczarkowa - przepis

sxc.hu

Do ich przygotowania

Będzie potrzebne:

I
30 dag pieczarek,
kilka ziemniaków,
1 mała cebulka,
kilka łyżek mąki,
kostka rosołowa,
bulion warzywny lub mięsny,
kilka łyżek śmietany,
zielenina (szczypiorek, natka pietruszki lub koperek).


II
1/2 kg pieczarek,
średniej marchewki,
małej pietruszki,
niewielkiego kawałka selera,
kawałka pora (około 20 cm),
1/3 kostki masła,
bulionu mięsnego,
około 5 ziemniaków,
śmietana oraz mąką do zagęszczenia

UWAGA!

Doskonałym uzupełnieniem każdego przepisu na zupę pieczarkową jest również świeży estragon. Należy dodać go do gotującego się bulionu, aby oddał swój aromat i smak.

I

Pieczarki należy dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. 1 małą cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać pieczarki. Do tego wsypać małą łyżeczkę mąki i delikatnie podsmażyć. Tak przygotowane składniki dodać do bulionu i po zagotowaniu dołożyć śmietanę uważając, aby się nie zważyła. Przed podaniem posypać na talerzu zieleniną i podawać z gotowanymi osobno, pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dla uzyskania mocniejszego i bardziej wyrazistego smaku zupy, siekaną nać pietruszki można dodać jeszcze w trakcie jej gotowania.

II

Wszystkie warzywa, poza ziemniakami i porem, należy zetrzeć na tarce do jarzyn. Masło rozpuścić na patelni, dołożyć do niego krojone warzywa i lekko poddusić, aby zmiękły. Po chwili dodać również cały kawałek pora, posolić do smaku i nadal dusić. Pod koniec dodać do warzyw drobno pokrojone pieczarki i przez cały czas delikatnie mieszać. Kiedy całość zacznie się ładnie rumienić, przełożyć do większego garnka, zalać bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować do miękkości. Na samym końcu należy wyjąć z zupy por, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, zagęścić mąką i przed podaniem posypać zieleniną.

 

Zupę pieczarkową możemy podawać nie tylko z ziemniakami, ale także z chlebem lub chrupiącymi złoto-brązowymi grzankami. Możemy również posypać niewielką ilością tartego żółtego sera.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ
Zupa ogórkowa - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-09-20 12:47:02

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-01-17 11:55:31

Krem z brokułów – przepis

Krem z brokułów – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-02-01 13:23:21

Moczka śląska - przepis

Moczka śląska - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-06-02 09:14:17