Zupa pomidorowa - przepis

Zupy    
ocena

Pomidorowa to klasyczna zupa, którą znamy z dzieciństwa. Obok zupy ogórkowej czy rosołu jest na stałe zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni. Zupę pomidorową lubimy i często do niej wracamy.

Zupa pomidorowa - przepis

sxc.hu

Do zrobienia zupy pomidorowej

Będzie potrzebne:

porcja rosołowa – kawałek drobiu,
porcja włoszczyzny,
kilka liści laurowych,
przecier pomidorowy,
puszka pomidorów,
12% śmietana do zabielenia,
kilka ziaren ziela angielskiego,
sól i pieprz
kilka kropel przyprawy w płynie,
cebula,
odrobina soku z cytryny,
szczypta cukru.

Zupę gotujemy jak rosół. Zaczynamy od zrobienia bulionu na mięsie z kurczaka, najlepiej na udkach bądź skrzydełkach, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zbieramy szumowimy, dodajemy przygotowaną (umytą i obraną) włoszczyznę, gotujemy. Trwa to około godziny – zależnie od tego, jakie mamy mięso. Po czasie, kiedy warzywa będą już gotowe doprawiamy zupę solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i delikatnie wlewamy do niej puszkę pomidorów. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i gotujemy. Zanim zupa zacznie wrzeć przelewamy kilka łyżek do garnuszka i zabielamy śmietaną. Oczywiście śmietanę wlewamy do zupy.  Zabieloną zupę gotujemy jeszcze chwilę i na końcu próbujemy. Teraz możemy ją doprawić – do tego mamy przyprawę w płynie, sok z cytryny, pieprz, sól, możemy dodać natkę pietruszki i bazylię. Jeśli nie ma wyraźnego koloru, zabarwiamy ją kilkoma łyżkami przecieru (należy uważać, żeby zupa nie była zbyt kwaśna).

Zupa pomidorowa najlepsza jest z lanymi kluskami lub z ryżem. Przepis na lane kluski można znaleźć tutaj:

Jak zrobić lane kluski?

Znacie inny przepis na zupę pomidorową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
4.29
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Czernina - przepis

Czernina - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska