Wykonanie:
1 kg pomidorów lub pomidorów w puszce (3 szt.),
2 czerwone papryki,
łyżka suszonego lub dwie łyżki świeżego pokrojonego tymianku,
3 ząbki czosnku,
czerwona cebula,
1/2 litra zimnej wody,
oliwa,
sól,
pieprz,
bazylia.
-
Krok pierwszy
Paprykę przekrój na pół, oczyść środek i ułóż ją na blasze na papierze do pieczenia.
-
Krok drugi
Pomidory przekrój na pół ułóż je obok, dodaj również nieobrane ząbki czosnku.
-
Krok trzeci
Blachę z warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 20 minut.
-
Krok czwarty
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij ją na rozgrzanej oliwie w garnku, następnie dodaj wodę.
-
Krok piąty
Upieczone warzywa obierz ze skóry i razem z wyciśniętym czosnkiem wrzuć do garnka.
-
Krok szósty
Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, następnie zmiksuj wszystko blenderem i dodaj przyprawy.
Znacie inny przepis na wegetariańską zupę pomidorową? Podzielcie się nim w komentarzu.