Ma dużą wartość odżywczą, co doceniono w niektórych krajach, sporządzając z niej różnego rodzaje potraw. Jest jednym z głównych składników francuskiej sałatki nicejskiej, włoskiego sosu złożonego z czosnku, cebuli, pomidorów, bazylii i fasoli, wielu zapiekanek warzywno – mięsnych, samodzielnego dania z podsmażoną na maśle bułką tartą, a także zupy często zabielanej śmietaną.

Do przygotowania smacznej zupy z fasolki szparagowej będzie potrzebne:

1,5 l wywaru z warzyw bądź mięsnego

5-6 ziemniaków

1 marchewka

30 dag fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)

1 łyżka śmietany kwaśnej śmietany (12 lub 18%)

sól, pieprz

Uwaga!

Jak wmieszać śmietanę do gorącej zupy? Śmietanę umieszczamy w miseczce, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy z łyżką gorącej zupy, po czym dodajemy kolejne dwie łyżki gorącego wywaru i dobrze rozprowadzamy w śmietanie. Następnie przelewamy do garnka, mieszamy całość.

Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i podzieloną na mniejsze kawałki fasolę. Ugotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i śmietaną.

Do zabielania zupy lepsza jest śmietana 12%, która w przeciwieństwie do 18% nie warzy się w gorącej zupie.

Ciekawą wersją zupy z fasolką szparagową jest taka, która przygotowuje się na bazie zmiksowanych ziemniaków:

Będzie potrzebne:
1,5 l wywaru mięsnego bądź warzywnego
1,5 ziemniaków
30 – 40 dag fasolki szparagowej
10 dag wędzonego boczku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru, ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia, wyjąć ziemniaki za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić w misce, podlać pół szklanką wywaru, zmiksować za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt gęsta, podlać wywarem. Następnie wmieszać zmiksowaną, ziemniaczana pulpę do zupy, dodać fasolkę szparagową pociętą na mniejsze, skośne kawałki. Gotować do jej miękkości, od czasu do czasu mieszając, doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, wytapiając z nich tłuszcz. Zupę rozlać do talerzy, posypać skwarkami z boczku i natką z pietruszki. Podawać z czosnkowymi grzankami.

zupa z fasolki szparagowej szybki przepisFot. Agnieszka Pietnoczka

Znacie inny przepis na zupę szparagową? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDorsz z grilla – przepis
Następny artykułKrem z brokułów – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here