Zupa z kurek - przepis

Zupy    
ocena

Jesień to ulubiony czas dla miłośników grzybów. Należy zatem całkowicie wykorzystać dary lasu i użyć ich np. do smacznej zupy z kurek.

Zupa z kurek - przepis

sxc.hu

Przed przystąpieniem do podstawowych czynności należy mięso, ziele angielskie i listek laurowy zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Grzyby natomiast oczyść jak najdokładniej, większe okazy pokróić w paski, małe zostawić w całości.

Będzie potrzebne:

pół kilograma kurek, szyjka lub skrzydło z indyka, por, 2 średnie cebule, korzeń pietruszki, 2 marchewki, mały seler, 2 łyżki masła/oleju, makaron (niezbyt drobny), śmietana do zabielenia, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie w ilościach zależnych od indywidualnych potrzeb i smaku.

UWAGA!

Można zrobić zupę w wersji wegetariańskiej, wówczas trzeba zastąpić mięso zdrowym tłuszczem - niskoerukowym olejem rzepakowym lub oliwą. Oleje mocno aromatyczne, jak sezamowy czy arachidowy zagłuszą delikatny zapach i smak kurek, nie należy więc po nie sięgać podczas przygotowywania tej potrawy.

Wykonanie:

1. Cebulę posiekaj, zaś warzywa zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w słomkę.

2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na wolnym ogniu warzywa przez kilka minut, aż oddadzą smak i lekko zmiękną.

3. Z wywaru wyjmij mięso i przyprawy, i odłóż na bok, a warzywa z patelni przełóż łyżką cedzakową do zupy, starając się zzabierać jak najmniej tłuszczu.

4. Na pozostały na patelni olej/masło wrzuć posiekaną cebulkę i kurki i podsmażaj, aż się lekko zezłocą.

5. Przelej zawartość patelni do garnka. Zupę dopraw solą i pieprzem i pogotuj, aż składniki zmiękną, po czym wrzuć makaron i ugotuj go w zupie, co spowoduje, że będzie gęstsza.

6. Przed podaniem zabiel niewielką ilością śmietany. Jeśli lubisz, możesz do zupy włożyć pokrojone mięso z wywaru.

Znacie inny przepis na zupę z kurek? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Czernina - przepis

Czernina - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska