Bimber - przepis

Alkohole    
ocena

Bimbru produkować nie wolno. Od tego musimy zacząć. Jednak jest tajemnicą poliszynela, że nie jest trudno go zrobić, a na wsiach pędzi się go po dziś dzień. Na własny użytek możemy zrobić niewielką ilość, nie wolno go sprzedawać ani rozpowszechniać. Tylko po co go robić? Dziś każdy alkohol można kupić, nawet ten o bardziej oryginalnym smaku.

Bimber - przepis

sxc.hu

Domowy bimber – mocny, rozgrzewający – nadal pociąga. Inaczej zwany księżycówką, nadal jest dla niektórych punktem honoru – tak zrobienie go, jak i wypicie. A na zrobienie go jest co najmniej tysiąc sposobów...

Potrzebujemy cukru, wody i drożdży. I w zasadzie tyle... Dyskusyjne pozostają kwestie, jak szybko chcemy zrobić bimber oraz jakie są proporcje. Z kilograma cukru z dodatkiem 4 dag drożdży wyjdzie niecały litr alkoholu (wg sąsiadów ze wschodu). Pamiętna data bitwy pod Grunwaldem stanowi tu wyznacznik proporcji, o który koneserzy wciąż się spierają. Nikt nie pamięta lub nie przyznaje się, że pamięta, czy potrzebujemy kilograma cukru, 10 litrów wody i 4 dag drożdży czy raczej kilograma cukru, 10 dag drożdży i 4 litrów wody...

Jeśli jednak uprzemy się na zrobienie księżycówki – zróbmy ją z grochu.

Użyjemy 5 kg cukru, 5 dag drożdży, 1 litra mleka, 1 kg grochu, i  15 litrów ciepłej wody. Składniki mieszamy, wlewamy do nich ciepłą wodę i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie destylujemy. To, co otrzymamy – to będzie właśnie księżycówka.

Czym destylować? Potrzebna jest do tego specjalna aparatura i niestety nie da się obejść tego zalecenia. W dodatku robienie bimbru w warunkach domowych jest kiepskim pomysłem, ponieważ nie trudno o wypadek w trakcie tej pracy.

Znacie inny przepis na bimber? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.33
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 2 =

Polecamy