Jak podawać koktajle?

Alkohole    
ocena

Koktajle alkoholowe, czyli drinki, są mieszaniną różnych alkoholi, często kolorową, ładnie ozdobioną. Tak jak inne napoje alkoholowe podlegają dość surowym normom savoir-vivre’ u, zarówno wtedy, gdy są podawane, jak i podczas spożywania ich. Jak serwować koktajle alkoholowe? Co radzi savoir-vivre?

Jak podawać koktajle?

sxc.hu

Koktajle można podawać na początku posiłku jako tzw. aperitif, czyli napój podawany w pierwszej kolejności, mający wzmocnić apetyt. Mogą również towarzyszyć tak zwanemu przyjęciu koktajlowemu (inaczej cocktail party). Jest to eleganckie, niedługie spotkanie, organizowane późnym popołudniem, trwające do wczesnego wieczora.

Zazwyczaj drinki podaje się na zimno, z kostkami lodu. Ważny jest wygląd i smak. Przeważnie koktajl alkoholowy powstaje ze zmieszania wódki, ginu, napojów owocowych i toniku. Ważne, żeby smaki pasowały do siebie, dlatego dobrze wcześniej zapoznać się z recepturami drinków. Istotne są również proporcje wymieszanych trunków i kolor koktajli – zazwyczaj nietypowy, jaskrawy.

jak podawać drinkisxc.hu

UWAGA!

Jak pić koktajle? Tak jak inne alkohole. Pije się spokojnie, niedużymi łykami. Pochłanianie od razu całego kieliszka wygląda niezbyt elegancko, podobnie jak szybkie opróżnienie szklanki. Koktajle pije się z umiarem, pamiętając o zawartym w nich alkoholu. Doprowadzenie się do nietrzeźwości jest dużym błędem, zwłaszcza, gdy procentowe napoje podawane są podczas eleganckich i oficjalnych przyjęć.

Bardzo ważny jest sposób mieszania drinków. Metody są różne. Często używa się shakerów, czasem nie są potrzebne urządzenia, co również sugeruje wcześniejsze zapoznanie się z recepturą przygotowania koktajlu. Podanie niestarannie przygotowanego napoju źle świadczyłoby o kulturze gospodarzy wobec zaproszonych osób. Savoir-vivre nakazuje dokładne przygotowanie się do wizyty gości.

Koktajle alkoholowe serwuje się w różnych naczyniach. Przeważnie są to wysokie szklanki. Czasami nalewa się je do kieliszków koktajlowych z wąską nóżką i owalnym naczyniem na trunek.

Ze względu na wygodę do wysokiej szklanki wkłada się słomkę, niekiedy ozdobioną. Najczęściej drobnymi dodatkami przyozdabia się szklankę lub kieliszek. Dobry ton nakazuje bowiem zadbać także o estetykę napoju. Często widzi się maleńkie parasolki. Czasem kieliszki ozdabia się niewielkimi owocami lub plasterkami cytryny. Do niektórych napojów (np. Martini) dodaje się oliwkę.

Jaki są Wasze ulubione drinki?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 1 =

Polecamy

Śliwowica - przepis

Śliwowica - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik