Jak podawać koniak?

Alkohole    
ocena

Koniak uznaje się za jeden z najbardziej szlachetnych trunków. Wymaga się więc, aby podawać ten alkohol ze szczególną elegancją. Savoir – vivre dokładnie opisuje swoje zalecenia w tej kwestii. Jak należy podawać koniak?

Jak podawać koniak?

sxc.hu

Koniak podaje się dość ciepły, to znaczy w temperaturze pokojowej, czyli inaczej niż wino, chociaż obydwa trunki powstają z winogron. Zazwyczaj koniak podaje się bez dodatków, ale niektórzy odstępują od tej reguły. Czasem pije się go do deserów, niekiedy łączy się z innymi napojami. Niektórzy lubią pić koniak jako aperitif, czyli tuż przed głównym posiłkiem.

Wielu zwolenników ma także podawanie czystego koniaku. Taki ma najlepiej oddawać kolor, smak i aromat tego trunku. Mieszanie go z potrawami lub innymi napojami miałoby skutkować utratą naturalnego smaku tego szlachetnego alkoholu.

W przeciwieństwie do wina można ogrzewać kieliszek dłonią. Nie trzyma się go za nóżkę, tylko chwyta się palcami przy naczyniu. Ciepły koniak najlepiej prezentuje swój smak. Savoir – vivre nie uważa takiego sposobu chwytania kieliszka za nieelegancki.

Jak pije się koniak? Koniak ma specyficzny aromat, ale trzymanie nosa nad kieliszkiem przez cały czas wygląda nieelegancko. Nie wypija się od razu całego kieliszka. Należy pić powoli, długo, małymi łykami. Na pewno nie można pić w nadmiarze. Trzeba wiedzieć, że odmawianie alkoholu nie jest w sprzeczności z dobrym wychowaniem. Przeciwnie, świadczy o dobrych manierach, kiedy ktoś czuje, że wypił już dość dużo, nie lubi procentowych napojów albo ma taką zasadę, że nie pije ich. O złych manierach natomiast świadczyłoby nakłanianie do picia alkoholu. Koniak uznaje się za szlachetny trunek, należy więc podawać go w czasie eleganckich przyjęć. Picie koniaku przy nieformalnym spotkaniu w ogrodzie, savoir – vivre uznałby za mało eleganckie zachowanie, świadczące o złym guście i wychowaniu.

serwowanie koniakusxc.hu

Uroczyste okazje wymagają odpowiedniego przygotowania stołu. Koniak musi więc znaleźć się obok starannie przygotowanych potraw. Stół powinien być elegancko nakryty. Ozdobiony może być skromnymi dodatkami, np. kwiatami, owocami, gustownymi ozdobami.

UWAGA!

Niezależnie od tego, czy lubi się koniak z dodatkami, czy nie, zawsze ten trunek należy podawać w specjalnych kieliszkach z delikatną, krótką nóżką i charakterystycznym naczyniem – szerokim przy dnie i zwężającym się ku górze. Kieliszek taki nazywa się koniakówką.

Pijecie koniak? Jaki alkohol należy do Waszych ulubionych?

OCENA
1.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 3 =

Polecamy