Nalewka z czarnego bzu – przepis

Alkohole    
ocena
Czarny bez ma nieocenione właściwości i szerokie zastosowanie - w medycynie, kosmetyce i w kuchni. Choć owoców czarnego bzu nie jada się na surowo, bardzo często przetwarza się je na konfitury, soki, kisiele i dżemy.

Nalewka z czarnego bzu – przepis

sxc.hu

Chętnie też wykorzystywany jest jako składnik win czy nalewek. Szczególnie te ostatnie są bardzo popularne i dlatego poniżej prezentujemy Wam przepis na pyszną nalewkę.

Przygotuj poniższe składniki:

Będzie potrzebne:
1 kg owoców czarnego bzu
1 litr spirytusu 95 %
600 ml wody
700g cukru
4 goździki
szczypta cynamonu
starta skórka z cytryny

Owoce bzu przebrać, przemyć, odsączyć, zalać spirytusem rozwodnionym 300ml wody i odstawić na dwa tygodnie.

Uzyskany ekstrakt zlać, owoce mocno odcisnąć.

Cukier rozpuścić w 300ml wody, zagotować z goździkami, cynamonem i skórką cytryny. Sok ostudzić i dodać do nalewu. Całość odstawić na tydzień, po upływie wyznaczonego czasu przefiltrować przez watę i rozlać do szklanych butelek.

Odstawić na okres minimum 6 miesięcy.

czarny bez nalewkasxc.hu

Jakie przyprawy wykorzystujecie w swoich przepisach na nalewkę z czarnego bzu?

OCENA
1.83
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =

Polecamy

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik

Piwo a zdrowie

Piwo a zdrowie

Mikołaj Machniew

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik