Piwo imbirowe – przepis

Alkohole    
ocena
Domowe piwo smakuje inaczej niż takie ze sklepu. Warto choć raz zrobić własne, żeby poczuć różnicę.

Piwo imbirowe – przepis

Fot. Sylwia Załuńska

Do sporządzenia piwa imbirowego będziesz potrzebować poniższych składników:

Będzie potrzebne:
250g drożdży
300g cukru pudru
6 łyżek zmielonego imbiru
sok z całej cytryny
woda

Drożdże utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru na gładką masę, dodaj 2 łyżki imbiru oraz 125 ml wody, całość wymieszaj i przelej do dużej plastykowej butelki (butelka musi pozostać otwarta). Codziennie przez 8 dni należy dodawać po 1 łyżce imbiru i 1 łyżce cukru pudru, następnie wymieszać.

Dziewiątego dnia w dużym garnku zagotuj 375ml wody i rozpuść w nim pozostały cukier puder, ostudź i dodaj sok z cytryny oraz przecedzony za pomocą gazy wywar z butelki. Do uzyskanego wyciągu dodaj 2l zimnej wody, dokładnie wymieszaj i rozlej do plastykowych czystych butelek, następnie zakręć dokładnie.

Butelki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka dni.

przepis wykonanie piwo imbiroweFot. Sylwia ZałuńskaPrzy

Znacie inne przepisy na domowe piwo imbirowe?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 3 =

Polecamy