Wino z czereśni - przepis

Alkohole    
ocena

„Usiądź razem ze mną / Spróbuj mego wina / Z czereśni, wiśni – resztek lata / Choć jesień się zaczyna” brzmią słowa jednej z piosenek. Skutecznie zachęcają do delektowania się w jesienne dni smakiem wina sporządzonego z letnich owoców. To w nim można znaleźć blask letniego słońca zamkniętego w bursztynowych łykach słodko-cierpkiego wina.

Wino z czereśni - przepis

sxc.hu

Czereśnie, owoce znane w Europie od czasów starożytnych, stanowią dobry materiał na wino, ale –  jak twierdzą doświadczeni winiarze – wino przyrządzone z samych z czereśni ma dosyć przeciętny smak. Dlatego też często polecane jest jako składnik win sporządzanych z owoców kwaśnych, takich jak np. porzeczki. 

Do wykonania wina z czereśni o ok. 18% zawartości alkoholu

Będzie potrzebne:

9 kg czereśni,
3 kg cukru,
10 g kwasku cytrynowego.

Na dwa, trzy dni przed rozpoczęciem produkcji wina należy przygotować „matkę drożdżową” z odpowiednich drożdży winiarskich według sposobu podanego na opakowaniu.

Owoce odszypułkować, dobrze przepłukać, wydrylować (usunąć pestki za pomocą specjalnej drylownicy lub zrobić to ręcznie) i wrzucić do dużej miski. Zgnieść i przelać do garnków ze stali nierdzewnej. Wymieszać z 1 l ciepłej wody, połową cukru, kwaskiem cytrynowym i „matką drożdżową”, przykryć, odstawić na kilka dni do fermentacji w pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi 20-22 stopni C.

Po kilku dniach masę owocową przecedzić, a następnie przelać przez gazę, by oddzielić niepotrzebne owoce. Pozostały sok należy przelać do gąsiora oraz dodać resztę cukru rozpuszczonego w 2 litrach przegotowanej wody. Naczynie należy zamknąć specjalną rurką i odstawić na miesiąc.

Po miesiacu należy użyć środków do filtrowania wina. Alkohol najlepiej rozlać do butelek. Nie należy przelewać wina razem z osadem. Wino powinno pozostać w gąsiorze, który należy zamknąć i pozostawić na 1,5 miesiąca.

Czynność filtrowania i usuwania osadu nalezy powtarzać przez kilka miesięcy, aż do uzyskania czystego i przejrzystego wina. Następnie rozlać je do butelek i odstawić do piwnicy.

Czereśnie, z powodu swojej słodkości, są często składnikiem win mieszanych:
- czereśniowo-agrestowych
- czereśniowo-porzeczkowych
- czereśniowo-wiśniowych

Niewielka ilość pestek z czereśni zostawiona w miazdze owoców nada winu charakterystyczny cierpki smak, jednak ich nadmiar spowoduje, iż gorycz zdominuje słodycz owoców. Dlatego należy uważać z ilością pestek dodawanych do czereśniowej miazgi.

Znacie inny przepis na wino czereśniowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
4.13
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 1 =

Polecamy